szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen emelkedett a Facebook forgalma és nyeresége 2018 első negyedévében, dacára a Cambridge Analyticához fűződő adatkezelési botránynak.

"Annak ellenére, hogy nagy kihívásoknak nézünk elébe, közösségünk és vállalatunk erősen startolt 2018-ban" – fűzte hozzá Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója a vállalat friss pénzügyi jelentéséhez. "Kiszélesítjük felelősségünket és befektetéseinket, biztosítva, hogy szolgáltatásainkat jóra fogják használni. Ugyanakkor újabb eszközök építésével kell segítenünk az emberek kapcsolatteremtését, erősítve közösségeinket és közelebb hozva egymáshoz a világot."

A webes szolgáltatások összehasonlításakor mérvadó mutató a havi aktív felhasználók száma, ebben a Facebook jelentőset lépett előre: az egy évvel korábbi 1,93 milliárd fő után most 2,19 milliárd olyan felhasználóról adtak számot, aki havonta legalább egyszer belépett a rendszerbe. Napi rendszerességgel 1,44 milliárd ember tette ezt az idei első negyedévben.

©

Pénz is akad bőven

A Facebook árbevétele a március 31-én végződött három hónapban 11 milliárd 966 millió dollár volt, éves összevetésben 49 százalékkal nőtt. Ezen belül a reklámokból származó bevételek 50 százalékkal 11 milliárd 795 millió dollárra emelkedtek. Az üzemi eredmény 64 százalékkal 5 milliárd 449 millió dollárra nőtt. A nettó profit 4 milliárd 988 millió dollár volt, az egy részvényre jutó hígított nyereség 1,69 dollárra rúgott.

Az egy felhasználóra jutó árbevétel minden régióban érezhetően csökkent, világviszonylatban 5,53 dollár, azaz nagyjából 1430 forint.

©

Elemzők nem is várták, hogy az első negyedéves eredményekre erős kihatással legyen a március közepén kitört adatkezelési botrány, amelynek keretében a Cambridge Analytica nevű cég több millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg engedélyük nélkül. Szakértők szerint ha lesznek is kihatások a vállalat eredményeire, azok igazán a második negyedévben mutatkoznak majd meg.

Nem csökken az aktivitás

A Facebook emellett ismételten hangsúlyozta, hogy a felhasználói aktivitás nem csökkent, dacára a közösségi oldal elhagyására vonatkozó felhívásoknak. Ezt támasztja alá az is, hogy márciusban napi átlagban 1,45 milliárd felhasználó lépett be a közösségi hálózatba, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A több tízezer magyar felhasználót is érintő botrány kirobbanása után letiltották az oldalról a Cambridge Analyticát, amelynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója – aki egy ideig a cég alelnöke volt – és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója is. Az ügy nyilvánosságra kerülése után letiltották annak az embernek a profilját, aki az egész adatgyűjtési botrányt megszellőztette, az esetről írni akaró újságírókat pedig perrel fenyegette meg a Facebook. Mark Zuckerberg hosszas hallgatás után megszólalt ugyan, de a bocsánatkérés elmaradt, azt utólag, újsághirdetésekben pótolta. Az amerikai szenátusi meghallgatást ezzel együtt sem úszta meg a Facebook-vezér: a kétnapos kérdezz-felelek közben több kínos pillanat volt és érdekesség is kiderült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt

Egy iskolát és egy óvodát is be kellett zárni Szigethalmon a járvány miatt

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat