szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook már eddig is harcolt az álhírek ellen, de az a harc nem volt túl sikeres. Most két újabb dologgal próbálkoznak.

Az amerikai elnökválasztási botrány után – amikor kiderült, az oroszok a Facebookon keresztül próbáltak belenyúlni a választásokba azzal, hogy propagandát és álhíreket terjesztettek –, Zuckerbergék igyekeztek olyan stratégiát felépíteni, ami visszaszorítja a kamu hírek terjedését. Csakhogy a dolog visszafelé sült el: még több lett az álhír, sőt, miután megjelölte azokat a Facebook, csak még többen osztották azokat. Zuckerbergék aznban nem adják fel.

Michael McNally, a Facebook hírfolyamáért felelős vezetője nemrég arról beszélt, az álhírek megfékezése kapcsán nincs könnyű dolguk, hiszen a cégnek a cenzúra és az érzékenység közti nagyon vékony határvonalon kell mozogniuk. Ennek köszönhetően a jövőben ha a tényellenőrzésre felkért cég hamisnak, vagy téves információktól hemzsegőnek talál egy cikket, azt a Facebook "lekicsinyíti", így jóval nehezebben lehet majd észrevenni a hírfolyamban – számolt be az elhangzottakról a TechCrunch.

Mindezt nagyjából az alábbi képen látható módon kell elképzelni, ahol a baloldali álhírt tízszer kissebb méretben látni, mint a jobboldali, valós információkat tartazó hírt.

©

Emellett a gépi tanulást is beveti az álhírek ellen a Facebook. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az algoritmus az újonnan publikált cikkekben a hamis információkra utaló jelet keres. Mindezt más tényellenőrző megoldásokkal – például felhasználói jelentések – együtt használva a Facebook pontozza a megjelenő híreket, így a valódi tényellenőrzést végző csapat már a legsürgősebben ellenőrizendő cikkel kezdhet dolgozni. Mindez azt is jelenti, hogy az álhíreket az eddiginél gyorsabban szűrhetik ki, hiszen sokkal valószínűbb, hogy azt vizsgálják majd meg a szakemberek.

A cég jelenleg 20 tényellenőrző vállalattal dolgozik a világ minden táján, de továbbiakkal szeretnének együttműködési megállapodást kötni.

Mindezek mellett többek között a hamis felhasználói fiókokkal, a hamis Facebook-oldalakkal, valamint a hirdetési feltételek szigorításával is az álhírek ellen akarnak küzdeni, mindezen lépések pedig jó eséllyel segíthetnek visszaszorítani a kamu információkat és a propagandát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét