szerző:
Ny. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hova jutna a világ, ha még a flúgos milliárdosok is beletörődnének az emberiség kipusztulásába?

Vissza kell térnünk a Holdra, de ezúttal ott is kell maradnunk – erről Jeff Bezos Amazon-alapító, a Blue Origin magán-űrvállalkozás vezetője beszélt egy nemzetközi űrkutatási konferencián, Los Angelesben.

Az ISDC2018 egyik kerekasztal-beszélgetésén a világ leggazdagabb embere – akinek a vagyonát a Forbes 112 milliárd dollárra becsülte – arról győzködte a hallgatóságát, hogy cége, a Blue Origin így is, úgy is meghódítja a Holdat, mivel nincs más esélyünk a túlélésre.

©

Az 54 éves vállalkozó mindezt teljesen komolyan is gondolja, aminek egymilliárd dollár értékű Amazon-részvény eladásával ad nyomatékot – évente. Ebből finanszírozza űrtechnológiai kutatásait, a többi között bolygóközi utazásra alkalmas óriásrakéták és űrhajók, robot roverek és leszállóegységek fejlesztését. A most bejelentett ütemterv szerint először is radikálisan csökkenteni kell az űrutazás csillagászati költségeit, újrafelhasználható eszközök segítségével. Ezt első körben egy kisebb űrugrásokra alkalmas (szuborbitális) űrhajó kifejlesztésével oldaná meg (ez volna a 2020-ra ígért New Shepard), a következő mérföldkövet egy nagyobb rakéta, a New Glenn jelentené, amely már Föld körüli (orbitális) pályára tudná juttatni az űrhajót. Ami az első mérföldkövet illeti, a kezdetek elég biztatóak, ahogy azt a New Shepard áprilisi tesztrepülése is bizonyítja:

Az újrahasznosítható rakéták terén viszont egyelőre a fő rivális SpaceX áll nyerésre, az már két éve sikeresen landolt egy tengeri drónuszályon. Mondjuk a New Glenn simán megnyerné a rakétahosszúsági versenyt – kár, hogy még nem létezik.

Ha létezne, akkor a SpaceX "Big Fucking Rocket" névre hallgató rakétája eltörpülne a "Nagyon Nagy Testvér" becenevű óriásrakéta mellett. De utóbbinak egyelőre csak bizonyos komponenseit tesztelték, és a hétvégi konferencián Bezos is csak annyit kockáztatott meg, hogy már nekik is van tengeri platformjuk, "ideje feltankolni az uszályt". Ezzel feltehetően egy rakétafokozat első tesztjét harangozta be, mivel a teljes, százméteres, háromfokozatú óriásrakéta még csak animáción létezik:

A többéves lemaradást Jeff Bezos egy még hosszabb távú vízióval igyekezett kompenzálni: jövőképében több millió, a környező égitesteken – köztük kivájt aszteroidák barlangjaiban – élő-dolgozó telepes szerepel, akik az anyabolygó megkímélésével végzik el a piszkos munkát. Abból indul ki ugyanis, hogy bolygónk növekvő energiaigényével és a fokozódó környezeti terheléssel egyféleképpen birkózhatunk meg: ha a nehézipart úgy, ahogy van, kitelepítjük az űrbe, napenergiával működő űrállomásokra.

"A Föld nem a legjobb hely a nehézipar számára. Most még kényelmes, ám évtizedek, talán száz év múlva rengeteg feladatot sokkal könnyebb lesz elvégezni az űrben, ahol szinte korlátlan energia áll majd rendelkezésünkre."

A rövid és a hosszú távú elképzelések között tátongó űrt Bezos a Hold meghódításával, kiaknázásával töltené be. Az érvelés pofonegyszerű(en hangzik): a Hold kényelmes közelben van, pár nap alatt elérhető, a sarkvidékeken felfedezett vízjégből pedig ivóvizet, oxigént és – a rakéták meghajtásához – hidrogént nyerhetnénk ki. Mindez szerinte annyira adja magát, "mintha valaki szándékosan így alakította volna".

Az isteni segítség persze kevés lesz ahhoz, hogy többtonnás terheket – embereket, felszereléseket, nyersanyagokat – tudjunk négyszázezer kilométerre eljuttatni, illetve visszahozni. Ezt a feladatot Bezos – a fent vázolt mérföldkövek teljesítése után, valamikor a húszas évek közepén – a Blue Moon elnevezésű leszállóegységgel oldaná meg. Feltéve, hogy sikerül hozzá összekalapozni a pénzt. Ebben a NASA mellett az ESA (Európai Űrügynökség) támogatására is számít, erősen kacsingatva: a konferencián utalt az EU-s Holdfalu projektre, amelyben mindenki a saját bázisát építgethetné.

"Gondoljunk csak bele: bekopogsz a szomszédhoz, hogy van tojásporom, kéne egy kis cukor."

(Ezt persze viccnek szánta, de azt komolyan gondolja, hogy az egyes holdbázisok, bányák egyebek között oxigénnel, hidrogénnel kereskedhetnének). A Blue Origin egyébként nemrég saját Holdváros-koncepcióval is előállt, amit szintén valamelyik sarkvidéken építenének fel autonóm építő- és bányászrobotokkal.

A NASA/ESA támogatása tehát szerinte csak felgyorsítaná a Hold kolonizálását, de nem előfeltétele annak:

El kell hagynunk ezt a bolygót és el is fogjuk hagyni (...), akkor is, ha nem kapunk rá állami támogatást.

Ami szintén jól hangzik, csakhogy jelenleg a NASA támogatása nélkül legfeljebb csúzlival lövöldözhetnek a Holdra. Egy ezzel kapcsolatos kérdést Bezos azzal ütött el, hogy

két lehetőség van: vagy mások is magukévá teszik a víziómat, vagy tönkremegyek.

Nem véletlen, hogy Bezos a terveit nem csak egy-két újabb űrkutatási mérföldkőként csomagolta, hanem az emberi faj túlélésének zálogaként jelenítette meg: "a következő generációknak nem lesz esélyük túlélni a Földön, hacsak nem terjeszkedünk a Naprendszer távolabbi részei felé".

A terjeszkedés következő lépését a Mars kolonizálása jelentené, de Jeff Bezos szinte elhatárolódott attól, hogy rögtön ekkora ugrásról kelljen beszélnie. Lehet, hogy csak fricskának szánta a Mars-megszállott Elon Musknak, vagy csak még neki is túl meredek rendszeres Mars-járatokról fantáziálni, amikor 1972 óta a lábunkat se tettük a Holdra, mindenesetre a konferencián teljesen értelmetlennek nevezte, hogy rögtön a Marsa küldjünk űrhajósokat:

úgy járnánk, mint az Apollo-küldetésekkel: záporoznának a konfettik, aztán ötven év csönd.

Ha máskor is értesülni szeretne űrkutatási híreinkről, kövesse a a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Jeff Bezos és cégei, az Amazon és a Blue Origin felemelkedéséről itt olvashat bővebben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Titkolja a kormány a 2030-ig szóló exportstratégiája teljes változatát

Titkolja a kormány a 2030-ig szóló exportstratégiája teljes változatát

Cukrászda nyílik Klapka zálogháza helyén

Cukrászda nyílik Klapka zálogháza helyén

Bebukhat az olcsó békési ivóvíz terve, de Mészáros Lőrinc legalább jól járt

Bebukhat az olcsó békési ivóvíz terve, de Mészáros Lőrinc legalább jól járt

Az EP ismét Laura Codruta Kövesit támogatta európai főügyésznek

Az EP ismét Laura Codruta Kövesit támogatta európai főügyésznek

Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Egy szakma halála: egyre kevesebb a pénztáros a szupermarketekben

Fordulat: a Huawei titokzatos új rendszere nem okostelefonokra készül

Fordulat: a Huawei titokzatos új rendszere nem okostelefonokra készül