Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az egyik hazai pénzintézet bankkártyás csalásmegelőzési csoportjának tájékoztatása szerint egy szimpla technikai hibánál több volt a csütörtök esti rendszerleállás mögött a Mastercardnál. A jelenleg rendelkezésre álló – nem hivatalos – információink alapján biztonsági incidens történt a kártyatársaságnál. [Frissítve a Mastercard reakciójával.]

Érdekes telefont kapott pénteken este fél 7 körül munkatársunk. A Raiffeisen banki ügyintézőjeként bemutatkozó telefonáló adategyeztetést kezdeményezett. Miután a csalók is hasonló módon hívják fel áldozataikat, kollégánk kételkedett a hívás hitelességében. A hívás megszakítása után tárcsázta a Raiffeisen Bank bankkártyás csalásmegelőzési csoportját, melynek telefonszáma a pénzintézet weboldalán is megtalálható.

Az ügyfélbiztonsági vonalon elmondták: a csütörtök esti rendszerleállás után arról kaptak értesítést a Mastercard európai központjától, hogy visszaélés történhetett több kártya adataival. A Raiffeisen ügyfélbiztonsági munkatársa szerint a probléma nem bankspecifikus, és csak náluk is meglehetősen sok kártyát érint. Ezeket a Raiffeisennél – és vélhetően más bankoknál is – most biztonsági okokból le is tiltják.

Az ügyben megkerestük a K&H Bankot, ahol egyelőre nem tudnak az ügyről. Bár péntek este nem egyszerű információhoz jutni, de próbálunk. Kerestük a legnagyobb hazai pénzintézetként működő OTP Bankot és természetesen a Mastercardot is. Amint érdemi választ kapunk, frissítjük cikkünket.

[Frissítés: szombat reggelig több olvasói beszámolót is kaptunk, az érdekes esetekről újabb cikkben számoltunk be. A Mastercard szerint nem történt visszaélés az adatokkal.]

Amennyiben önt is keresték a bankjától hasonlóval, írja meg nekünk e-mailben a [email protected] címre. Ha pedig értesülni szeretne az ügyben felmerülő újabb hírekről, kövesse be a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!