szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagy gyártók orra alá egyre több borsot tör mostanság a OnePlus. A feltörekvő kis gyártó 6-os készüléke elképesztően gyorsra sikeredett, nem mellesleg tetszetős a megjelenése is, és bár nem filléres, ám még mindig olcsóbb a nagy riválisainál.

Aki mostanság csúcskategóriás okostelefon vásárlásán töri a fejét, az jó eséllyel az Apple iPhone X, a Huawei P20 Pro és a Samsung Galaxy S9+ közül próbálja meg kiválasztani a számára leginkább megfelelő delikvenst. Hitvallástól függően ezekben a high-end modellekben senkinek sem kell csalatkoznia, viszont sokan egyszerűen nem akarnak, vagy tudnak 250-380 ezer forintot kifizetni ezekért a trendi termékekért.

Pontosan nekik készült jelen tesztalanyunk, a OnePlus 6, mely az említett modelleknél emészthetőbb áron kínál felsőkategóriás felhasználói élményt.

Még szép

A kínai gyártót talán már nem kell különösebben bemutatnunk. A hírekben is viszonylag gyakran szerepelnek, de korábban már részletes tesztben számoltunk be OnePlus 3-ról, illetve a OnePlus 5-ről. Míg az előbbi 2016-os, az utóbbi a tavalyi zászlóshajója volt a cégnek. A négyes modellt kihagyták, hiszen ez a szám Kínában a szerencsétlenség szimbolúma. A hatos számmal nincs gond, így idén menetrendszerűen jött a OnePlus 6.

©

A tervezők remek munkát végeztek, a OnePlus 6 láttán tapasztalataink szerint még a hithű iPhone-osok száját is elhagyja néhány elismerő szó. A vékony készülék kellemesen ívelt felületekkel operál, remekül kézbe simul és a kidolgozási minősége is abszolút prémiumkategóriás. A limitált szériás vörös tesztkészülék szinte mágnesként vonzza magára a tekintetet, de persze konzervatív fekete, illetve fehér szín is választható. Az alumínium kereten elöl és hátul is Gorilla Glass 5 üvegréteg található, és jó hír, hogy alapáron kapunk egy a kisebb-nagyobb karcok ellen védő átlátszó gumitokot.

A 177 grammos tömeg átlagosnak mondható, a közvetlen riválisok ennél általában néhány grammal nehezebbek.

Az esőben történő használatnak semmi akadálya, de 2018-ban illett volna gondoskodni egy kicsit komolyabb IP67/IP68-as védelemről. Ennek hiányában egyáltalán nem ajánlott vízbe meríteni az OP6-ot.

Milyen a kijelzője?

Az ötös és a hatos közé beékelt 5T volt a gyártó első hosszúkás képernyős modellje, a maga 18:9-es 6 colos paneljével. A 6-os modell pedig elsőként notchot is kapott, egyesek örömére, mások bánatára. A kijelző felső szigetével megbarátkozást segíthetné, ha a notch kicsit kisebb lenne, jelen formájában ugyanis egyértelműen nagyobb, mint például a P20 Pro hasonló eleme.

©

A panel 6,28 colosra nőtt és a 19:9-es képarány miatt kicsit az eddiginél is hosszúkásabb lett. A vékony kávás érintőkijelző változatlanul AMOLED technológiájú, ennek megfelelően rendkívül kontrasztos képet biztosít, élénkek a színei és hatalmasak a betekintési szögei. A fényerő csak hajszálnyival marad el a riválisokétól, emiatt nem is kritizáljuk a OnePlus-t, amiatt viszont nagyon is, hogy az inaktív kijelzőn (lekapcsolt záróképernyőn) különféle hasznos infókat felvonultató AoD funkciót végül is ejtették.

A haladó felhasználók számára jó hír, hogy kalibrálható a színtér, a sötétben olvasgatók szemét pedig éjszakai üzemmód kíméli. A dupla koppintással felébreszthető/elaltatható kijelző alján lévő virtuális funkciógombok bármikor egyszerűen elrejthetők, és akár gesztusokkal is helyettesíthetők, egyes alkalmazások pedig egy adott karakternek a sötét kijelzőre történő felrajzolásával villámgyorsan elindíthatók.

©

Hogyan teljesít a hétköznapokban?

A gyártó azt ígérte, hogy a OnePlus 6 lesz a piac leggyorsabb mobilja, és ezt az ígéretet tapasztalataink szerint sikerült is tartania. A hétköznapi használat során egyetlen lassulásba, de még apró döccenésbe sem futottunk bele, akkor sem, ha több tucatnyi alkalmazást nyitottunk meg, és akkor sem, ha a legszebb grafikás játékkal nyúztuk a hardvert.

Ehhez képest egy P20 Pro és egy picit talán még a Galaxy S9+ is lassúnak érződik, előbbi leginkább a chipset, utóbbi a nem teljesen tökéletes optimalizálás miatt. A OnePlus 6-ban egyrészt a legütősebb Snapdragon 845-ös chipset teljesít szolgálatot, ami mellé 6-8 GB RAM került, és ezekre a pillérekre építkezve szinte csak úgy hasít a jól optimalizált, nem mellesleg igen puritán felhasználói felület.

©

A szubjektív sebességérzetet egyébként az is alátámasztja, hogy a Geekbench 4 teszteken a OnePlus 6 bizonyult a leggyorsabbnak, még a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Note9 sem tudta ebben a tekintetben megelőzni, pedig abból sem sajnálta a gyártó a lóerőt.

A dupla SIM-slot adott, de a microSD-s memóriabővítésben továbbra sem lát fantáziát a OnePlus. Szerencsére kiviteltől függően 64, 128, illetve 256 GB belsőmemóriát kapunk, amivel azért remekül lehet gazdálkodni.

Csend legyen!

A részleges, illetve teljes lenémítást az – iPhone-okról is megszokott – hagyományokhoz híven ezúttal is remek kis csúszkával oldották meg. Rá sem kell néznünk az akár a zsebünkben lapuló telefonra, és egyetlen mozdulattal megoldható a némítás. A recés felületű csúszkagombon könnyen fogást talál az ujjunk, a korábbi OP-tulajoknak pedig csak annyit kell megszokniuk, hogy mostantól nem a bal, hanem a jobb oldalon található ez a kezelőszerv.

Kihangosítani csak monó módon lehet a telefont, a relatíve jó minőségű hangszóró az alsó élen figyel. A 3,5 milliméteres jack dugalj továbbra is él és virul, a költséghatékonyság jegyében azonban alapáron nem jár vezetékes headset. A töltési és adatátviteli feladatok az USB-C aljzat révén oldhatók meg, melynek USB 3.0 támogatását sajnos még mostanra sem oldották meg. Vagyis ha sok fotót/videót kell másolni, az eltart egy ideig.

©

A töltés viszont nagyon gyors. A 20 W-os töltőfejjel 30 perc alatt 60 százalékra, 75 perc alatt pedig 100 százalékra lehet feltölteni a megfáradt aksit. A 3300-as telep lehetne kicsit combosabb, de vélhetően a trendi készülékházba egyszerűen nem fért nagyobb aksi. A szépség ára, hogy intenzív használat mellett garantált a minden egyes esti töltögetés. Ennek vezeték nélküli formája nem támogatott.

Kamerák

A 16 megapixeles frontkamerával az autofókusz ellenére is kiváló önarcképek készíthetők, akár HDR üzemmódban is. Hátul maradt a duplakamerás felállás, még pedig az 5T-hez hasonló-, illetve az 5-től eltérő módon optikai zoom nélkül. Veszteségmentes nagyítás tehát nincs, viszont a portré mód háttérelmosó effektje tapasztalataink szerint remekül működik, az éles és életlen részek közötti határokat a korábbiaknál jobban érzékeli a technika.

©

Jelentős fejlesztés, hogy a 16 megapixeles főkamera végre megkapta a korábban sokat hiányolt optikai képstabilizátort. Ez, illetve a nagyobb szenzorméret gondoskodik arról, hogy rossz fényviszonyok mellett is egész jó fotókat tudjunk készíteni. Az f1,7-es fényerő ugyan még nincs az S9+ f1,5-ös szintjén, és a Huawei P20 Pro esti üzemmódja továbbra is verhetetlen, de az OP6-nak sincs szégyenkeznivalója sötétben.

A haladó fotósok remekül kísérletezhetnek a manuális üzemmóddal, a videófelvevővel pedig akár 60 fps sebességű 4K felvételek is rögzíthetők. A szuperlassítás sincs az OP6 ellenére, de e tekintetben más utat jár, mint a nagy riválisok. Míg utóbbiak 960 fps-sel dolgoznak, de csak 0,2 másodpercig, addig a OnePlus 480 fps mellett 1 perces felvételi időt biztosít. Vagyis garantáltan nem maradunk le a lényegről, ezenkívül pedig a videóvágó is egyszerűen és jól használható.

Kapcsolódási és frissítési lehetőségek

A gigabites letöltési sebességű LTE mobilnet természetesen adott, csakúgy, mint a kétsávos (ac) wifi, ezenkívül pedig az 5.0-ás Bluetooth-ra, az NFC-re, illetve a gyors és érzékeny GPS-vevőre sem lehet panaszunk. FM-rádió és távirányító funkciós infravörös port nincs, de ezt már megszokhattuk, és ezek egyre kevésbé hiányoznak. Az ujjlenyomatszenzor hátulra került és az előlapi arcfelismeréshez hasonlóan villámgyorsan és megbízhatóan teszi a dolgát.

©

Cikkünk írásakor a tesztkészüléken Android 8.1-en fut, és a OnePlus ígéretet tett arra, hogy hagyományaihoz híven a többi gyártó előtt, igen hamar kiadja majd a sok új funkciót hozó 9.0-ás frissítést. Szoftver frontján mindig is erős volt a cég, elég hamar és gyakran szokott frissítéseket kiadni aktuális és korábbi termékeihez. Nemrégiben pedig bejelentette, hogy még a 2 évvel korábbi OnePlus 3 modellhez is elkészíti a 9.0-ás update-et.

Konklúzió

+: szemrevaló dizájn, villámgyors működés, továbbfejlesztett kamera, szélsebes töltő, jó terméktámogatás, korrekt árazás.

: nem túl combos aksi, nem vízálló kivitel, csak egy hangszórója van, nincs vezeték nélküli töltés.

"The Speed You Need" -–olvasható a OnePlus 6 dobozán, és ezúttal ez sokkal több egyszerű marketing bullshitnél. A készülék tényleg elképesztően gyors, egyszerűen nem lehet megakasztani. Persze az OP6 sem teljesen hibátlan okostelefon, néhány ziccert sajnos ismét kihagyott a gyártó, de az összkép így is nagyon biztató, a történet felettébb kereknek tűnik.

A szokásos "mennyi az annyi?" kérdésre a válasz 168 ezer forint, ha a 6/64 GB-os alapmodellt nézzük. A tesztkészülékünkhöz hasonló 8/128 GB-os változat 185 ezer forintba, a 8/256 GB-os csúcsmodell pedig 200 ezer forintba kerül. Szépen lassan tehát az OP is drágít, hiszen a tavaly előtti 3-as modell már 125 ezer forint ellenében begyűjthető volt, a tavalyi 5-ös pedig 150 ezer forinttól startolt.

OnePlus 6 és Samung Galaxy S9+
©

A nagy riválisok közül a 64 GB-os Apple iPhone X 380 ezer forinton nyitott és jelenleg 365 ezer magyar pénzt kóstál. A 6/64 GB-os Samsung Galaxy S9+ ára 310 ezerről indulva jelenleg akciósan mintegy 230 ezer forintnál jár, a 6/128 GB-os Huawei P20 Próért pedig a kezdeti 270 helyett manapság körülbelül 240 ezer forintot kérnek el.

Remek alternatíva továbbá az utóbbi gyártó kompakt Honor 10-es modellje, ami 4/64 GB, illetve 4/128 GB-os változatban nyár végén mintegy 135-170 ezer forintos áron kapható.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!