szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok, számítógépek és más digitális eszközök kék fénye nem csak az elalvást nehezíti, hanem felgyorsítja a látásromlást is – állapította meg egy új kutatás. Mindenféle telefonra és számítógépre mutatunk olyan (ingyenes) programot, amellyel egyszerűen megvédheti magát.

Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, melyek idősebb korban vagy gyengébb immunrendszer esetén sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak. Ez nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet. A szemfenéki meszesedés néven is emlegetett proléma világszerte gyakori, hogy az időskori látásvesztés fő okai között szerepel.

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, s ezáltal leszünk képesek látni. "Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik" – magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza.

Ajith Karunarathne a kísérlet közben
©

"Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat" – mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa. A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja. "Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget" – tette hozzá Karunarathne.

A kutatók azt találták, hogy alaphelyzetben ugyan az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer valamiért éppen gyengébb, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

Laborvizsgálatok egyértelműen kimutatták azt is, hogy ha lefekvés előtt mobilon vagy táblagépen olvasunk, játszunk vagy böngészünk, akkor a melatonin szint (ez a hormon felelős az alvásért) jelentősen leesik. A megfelelő éjszakai alvás hiánya pedig hosszú távon érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz, daganatok kialakulásához vezethet, az agyunkat pedig komolyabban veszélyezteti, mint gondolnánk.

Mit tehet ellene?

A kék fény ellen a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek kékfényszűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket. Azt a tudósok is elismerik, hogy az esti használat teljes mellőzését nem egyszerű megoldani. De ez nem is olyan nagy baj, véli Karunarathne, egyre több okostelefon-gyártó épít ugyanis a kék fényt kiszűrő funkciót a készülékébe. Ezt éjszakai mód, night mode vagy hasonló néven érdemes keresni a rendszerbeállításokban. Ha nem találja, ne aggódjon, alább minden népszerű platformra mutatunk olyan megoldást, mellyel könnyedén telepíthet egy kék fényt kiszűrő programot nem csak a telefonjára, hanem számítógépére is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezer alsónadrágot ásnak el a svájci kertekben, és ez a tudományt szolgálja

Több ezer alsónadrágot ásnak el a svájci kertekben, és ez a tudományt szolgálja

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Elhunyt Szomjas György

Elhunyt Szomjas György