szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint a vakbélgyulladások többsége antibiotikummal, műtét nélkül gyógyítható.

A vakbél eltávolítása az egyik leggyakrabban elvégzett műtét világszerte. A vakbél eltávolításának ugyanis semmilyen életre szóló következménye nincs, viszont a legtöbb orvos, ha gyulladás gyanújával találja szemben magát, rögtön műtétet javasol. Egy új tanulmány szerint viszont rosszul teszik, mivel a vakbélgyulladások nagy része antibiotikummal is gyógyítható.

A vakbélgyulladást – pontosabban a féregnyúlvány gyulladását, az appendicitiszt – évtizedeken keresztül tekintették vészhelyzetnek, amikor műtettel sürgősen el kell távolítani a beteg vakbelét, mivel félő, hogy a gyulladt nyúlvány kilyukad, ami életveszélyes lehet. A képalkotó eljárások, mindenekelőtt a CT-felvételek segítségével viszont ma már könnyebb eldönteni, hogy a vakbél esetleg kilyukadhat-e vagy a beteget antibiotikummal, műtét nélkül biztonsággal lehet-e kezelni.

Egy finn kutatás szerint a vakbélgyulladásos páciensek majdnem kétharmadánál nem kell ilyen veszéllyel számolni, így elég lehet a gyógyszeres kezelés. A Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association című szaklapban azt írják, a felfedezéssel új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában.

A tanulmányban mintegy 500 felnőtt finn beteget vizsgáltak meg. CT-felvételek segítségével megállapították, hogy nem fenyegeti őket a féregnyúlvány kilyukadása. A csoport felét ezután antibiotikummal kezelték, a többieket műtéttel. A gyógyszerrel kezelt csoport tagjai közül százon kellett öt éven belül vakbélműtétet végrehajtani – többnyire az antibiotikumkúrától számított első évben – a vakbélgyulladás visszatérésének gyanúja miatt.

Az eredmények alapján az antibiotikumos kezelés sikerének aránya majdnem 64 százalék volt. A műtétes betegek közül minden negyediknél léptek fel szövődmények, többek közt fertőzés a vágás környékén, hasi fájdalom és sérv, szemben a gyógyszerrel kezelt páciensekkel, akiknek csak hét százaléka tapasztalt komplikációkat. A gyógyszerrel kezelt betegek ráadásul sokkal kevesebb napig voltak betegszabadságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!