szerző:
hvg.hu

Az androidos mobilokra elérhető Intra alkalmazás megnehezíti az átverős weboldalakkal dolgozó csalók dolgát azáltal, hogy észleli a trükkös átirányításokat. De azt is lehetővé teszi, hogy az olyan weboldalakat is elérjük, melyet a munkahely vagy az iskola rendszergazdája, netán egy kormányzat letiltott.

Az androidos készülékekre letölthető Intra nevű alkalmazás lényege, hogy titkosítja a felhasználó netkapcsolatát, így olyan oldalakon is böngészhet, melyek alapvetően le vannak tiltva számára. Európában az ilyen tiltásokat jellemzően nem kormányzatok alkalmazzák, hanem például a munkahelyi vagy iskolai rendszergazdák.

Amikor egy kormányzat vagy egy vállalat azt szeretné, hogy az állampolgárok/munkatársak ne érjenek el bizonyos tartalmakat a neten, akkor egyszerűen manipulálják a DNS-szerverek elérését. Hasonlóan tesznek a trükkös weboldalra terelő csalók is. Amikor a felhasználó szeretne elérni egy weboldalt, akkor a tartománynévrendszeren (Domain Name System, DNS) keresztül kérdezi le az oldalhoz tartozó IP-címet, amelyen elérhető az adott honlap. Azonban ha a felhasználó olyan oldalt szeretne elérni, amit tiltólistán tart a kormány, a valódi DNS-IP-cím páros helyett egy hamis DNS egy olyan IP-címet ad meg, ami egy, a kormányzat számára "barátságos" weboldalra tereli őt.

Az Intra nevű alkalmazás gyakorlatilag titkosítja a felhasználó kapcsolatát a DNS-szerverrel. Ez alapvetően a Google DNS-szerverét jelenti, de a felhasználó másikat is megadhat.

©

Az appot a telepítés után csak el kell indítani, majd ha szeretnénk egy biztonságos – VPN – kapcsolatot, akkor a kezdő képernyőn látható kapcsolót át kell pöccinteni. A kijelző tetején megjelenő kulcs mutatja: a kapcsolat titkosított és nem tudják azt megtámadni, hogy hamis DNS-t adjanak meg.

A Settings (Beállítások) menüpontban (az alkalmazás csak angolul érhető el) nemcsak a DNS-szerver címét cserélhetjük ki, hanem azokat az alkalmazásokat is, amelyeknél nem akarjuk, hogy az Intra titkosított csatornáján kommunikáljanak.

A biztonsági funkció egyébként a legfrissebb Android Pie rendszerben már alapértelmezettként is megtalálható, aki azonban még nem frissít(het)ett erre, annak az Intra jelentheti a segítséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Egy durva bemutató: így működik Kínában a mindenkit figyelő, mindenről tudó rendszer

Több mint 200 millió térfigyelő kamera előtt zajlik a kínai állampolgárok élete. A cyberpunk művekből ismerhető jövő a szemü(n)k előtt épül ki: a technológiai fejlesztéseket hosszú ideje prioritásként kezelő kínai állam megértette, hogy elérkeztünk ahhoz a rendszerfejlettséghez, amelynél már mindenhol mindenkit meg lehet figyelni, nyilván lehet tartani és automatikusan ki is lehet értékelni.

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!