szerző:
Gécs Dániel

Míg egyes mobilgyártók csak érdeklődnek a gamer szegmens iránt, a professzionális kiegészítőkben utazó Razer már második ilyen telefonjával áll elő. Forradalom ugyanakkor most sem valószínű.

Napjainkban nem csak a hardver- és perifériagyártók keresik a megrögzött játékosok kegyeit. Egy ideje a mobilvállalatok is mozgolódnak, köztük a professzionális gamer kiegészítőkben utazó Razer is villantott már meg ilyen készüléket. Alig egy évnyi kihagyás után pedig itt az újabb.

A Razer Phone 2-t úgy tudnánk összegezni, hogy a tavaly, azonos néven bemutatkozott mobil erősebb és több szempontból is fejlettebb változatáról van szó. A gyártó első ilyen készülékét több kritika érte, amiért a mobil "telefonos" jellemzőire már nem koncentráltak rá eléggé: eleve az eggyel korábbi Androiddal jött ki, és a kamerája sem sikerült túl jól.

A tavalyi.
©

A kettes masina mindkét területen előrelépett, de utóbbin különösen. A korábbi Samsung-szenzorokat a Sony megoldására cserélték, mely az ígéretek szerint gyenge viszonyok mellett is szép fotókat készít. Mindkét lencse maradt 12 megapixeles, de az egyik alapból teleobjektív, a stabil képkészítést immár pedig optikai képstabilizátor is segíti. Az előlapra került 8 megapixeles egység HD-felbontású videoközvetítésekre is alkalmas. Hasznos tulajdonság ez, ha csúcsminőségű kézikamera épp nem áll rendelkezésre.

És az idei.
©

Más téren is mutatkoznak eltérések: a hátlap fém helyett üvegburkolatot kapott, a kijelző fényesebb és jobban bírja a karcokat, de a hangzásra sem lehet panasz, ugyanis a mobil tetején és alján is sztereó hangkeltők találhatók. Az erőforrás-igényes játékokat a Qualcomm jelenlegi csúcsragadozója, a Snapdragon 845 hajtja. A készülék belső elemeit különleges hűtőrendszer védi, melynek köszönhetően komoly számításbeli trükközésre volt képes a Razer: a telefonból kisajtolható teljesítmény 30 százalékkal több, mint az elődnél. Pedig már azt sem lehetett lassúnak nevezni.

©

Felmerül a kérdés, hogy egy játékosoknak szánt okosságnál mégis mi indokolja a "gamer" jelzőt. A Razer Phone 2 szó se róla, egy erős telefon, de igazából mást nem is lehet róla elmondani. A gyártó növelt valamit az akkumulátoron, a megjelenített tartalmak szebbnek tűnnek, ám ezek bármelyik olyan mobilra igazak lehetnének, amelyek költségesebb befektetést igényelnek. Ahogy tavaly, most is azt hiányoljuk, ami igazán gamerré tenne egy gamer telefonként beharangozott eszközt.

©

A gyárilag Android 8.1 Oreóval érkező, de a legújabb Pie-ra is frissíthető készülék már előrendelhető, a tavalyi 750 dolláros árcédula helyett 800-ért. Az európai árak bruttó 850 euróról szólnak, ez hazánkban kb. 275 ezer forintnak felel meg. A forgalmazás időpontja azonban még nem ismert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Jön a Xiaomi ütős telefonjának utódja

Egymást érik a gamer telefonok, és nemcsak a Razer, a Xiaomi is kiadja ütős készülékének utódját, legalábbis a főbb specifikáció már láthatók.

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Túl magas a magyar fizetés? Ezért vonult ki néhány autóiparba beszállító multi

Túl magas a magyar fizetés? Ezért vonult ki néhány autóiparba beszállító multi

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Megint az Európai Parlament elé idézhetik Orbánt

Megint az Európai Parlament elé idézhetik Orbánt