szerző:
hvg.hu

A Facebook apróhirdetési felületén, a Marketplace-en már mesterséges intelligencia is segít, hogy mihamarabb nyélbe üssék az üzletet a felhasználók.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt mutatta be a Facebook a Marketplace nevű szolgáltatását, amely gyakorlatilag egy online piacteret jelent. A felhasználók ide tölthetik fel már megunt dolgaikat, ahol aztán apróhirdetésként jelenik meg a kínált termék. Magyarországon 2017 augusztusa óta érhető el a szolgáltatás, és bár pontos adat nincs róla, hogy mennyien használják, saját tapasztalataink szerint is tényleg nagyon sok rajta a hirdetés.

Persze a dolognak vannak kisebb-nagyobb problémái, a Facebook viszont szeretne változtatni ezeken. Az egyik ilyen lépésről a napokban jelentették be a Marketplace blogoldalán, amely könnyíti majd a felhasználók dolgát. A mesterséges intelligencia segítségével ugyanis még inkább egyszerűsödik a tételek listázása, így a vásárlók is könnyebben találhatják meg a nekik kínált dolgokat. Az újítás a bejelentés óta már él.

A mesterséges intelligencia a fejlesztők szerint segít meghatározni, hogy az eladni kívánt dolognak – az addig meghirdetett hasonló helyen árult hasonló termékeket figyelembe véve – mennyi lehet az ára, valamint a kép alapján igyekszik kategóriákba sorolni a terméket.

Ha például egy irodai széket szeretnénk eladni, a rendszer megnézi, hogy mostanában milyen áron mentek el az ehhez hasonló termékek, és arra az árra ad egy javaslatot. Emellett a képről felismeri, hogy egy irodai székről van szó, így már eleve ilyen kategóriába sorolja bele azt.

Emellett a mesterséges intelligencia abban is segít, hogy ha a mobiltelefon kamerájával "megmutatunk" neki egy tárgyat, a kép alapján hasonlóakat kezd el keresni a Marketplace-en. Ugyanakkor nemcsak a vásárlás/eladás elősegítése lesz a feladata, hanem az is, hogy megkeresse és törölje az apróhirdetésbe nem való kontentet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Leöntötték a Kossuth-szobrot

Leöntötték a Kossuth-szobrot