szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook apróhirdetési felületén, a Marketplace-en már mesterséges intelligencia is segít, hogy mihamarabb nyélbe üssék az üzletet a felhasználók.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt mutatta be a Facebook a Marketplace nevű szolgáltatását, amely gyakorlatilag egy online piacteret jelent. A felhasználók ide tölthetik fel már megunt dolgaikat, ahol aztán apróhirdetésként jelenik meg a kínált termék. Magyarországon 2017 augusztusa óta érhető el a szolgáltatás, és bár pontos adat nincs róla, hogy mennyien használják, saját tapasztalataink szerint is tényleg nagyon sok rajta a hirdetés.

Persze a dolognak vannak kisebb-nagyobb problémái, a Facebook viszont szeretne változtatni ezeken. Az egyik ilyen lépésről a napokban jelentették be a Marketplace blogoldalán, amely könnyíti majd a felhasználók dolgát. A mesterséges intelligencia segítségével ugyanis még inkább egyszerűsödik a tételek listázása, így a vásárlók is könnyebben találhatják meg a nekik kínált dolgokat. Az újítás a bejelentés óta már él.

A mesterséges intelligencia a fejlesztők szerint segít meghatározni, hogy az eladni kívánt dolognak – az addig meghirdetett hasonló helyen árult hasonló termékeket figyelembe véve – mennyi lehet az ára, valamint a kép alapján igyekszik kategóriákba sorolni a terméket.

Ha például egy irodai széket szeretnénk eladni, a rendszer megnézi, hogy mostanában milyen áron mentek el az ehhez hasonló termékek, és arra az árra ad egy javaslatot. Emellett a képről felismeri, hogy egy irodai székről van szó, így már eleve ilyen kategóriába sorolja bele azt.

Emellett a mesterséges intelligencia abban is segít, hogy ha a mobiltelefon kamerájával "megmutatunk" neki egy tárgyat, a kép alapján hasonlóakat kezd el keresni a Marketplace-en. Ugyanakkor nemcsak a vásárlás/eladás elősegítése lesz a feladata, hanem az is, hogy megkeresse és törölje az apróhirdetésbe nem való kontentet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!