szerző:
hvg.hu/MTI

Az első vizsgálatok szerint a hordozórakéta első fokozatának egyik eleme ütközött a második fokozattal. A baleset kihat a Nemzetközi Űrállomáson zajló munkára is.

Egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén indult tegnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz MSZ–10 űrhajó Bajkonurból, a start során azonban hiba lépett fel. Alekszej Ovcsinyin és Nick Hague kényszerleszállást hajtott végre, mindketten jól vannak, nem szorulnak orvosi ellátásra.

©

A balesettel egy időben már meg is indult annak vizsgálata, mi okozhatta a problémát, az előzetes eredményekről pénteken számolt be Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója.

Az előzetes adatok szerint a baleset azért következett be, mert a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának egyik oldaleleme összeütközött a második fokozattal. Emiatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

A történtek miatt – magyarázta Krikaljov – szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást.

Nagy mázlija volt a Szojuz űrhajósainak, sokkal rosszabbul is végződhetett volna a baleset - kronológia, videók

A Szojuz orosz űrhajó utasainak volt miből okulniuk: több száz elődjük áldozta életét azért, hogy az emberiség aránylag nyugodtan taxizhasson egy 300 kilométerrel a Föld körül keringő, focipálya méretű űrállomásra és vissza. Emlékezzünk meg róluk is.

Elmondása szerint az ISS elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek azonban minden megtesznek azért, hogy ez elkerülhető legyen, mert az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Krikaljov lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk