Balogh Csaba
Balogh Csaba

Megannyi ötletet vitt sikerre, a Microsoft volt élete egyik legnagyobb vállalkozása, melynek köszönhetően a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. Paul Allen az utolsó időkig aktívan dolgozott, magyar idő szerint hétfőn éjjel halt meg.

Paul Gardner Allen 1953. január 21-én született Seattle-ben. Már a középiskolában Bill Gates egyik jó barátja lett, köszönhetően közös érdeklődésüknek. A számítástechnika iránti lelkesedésük megannyi közös programozási projekt után 1975-ben teljesedett be, amikor az akkor 22 éves Allen és a 19 éves Gates megalapították a Microsoftot, mely akkor még – Allen ötlete nyomán – Micro-Soft néven futott.

Paul Allen (balra) és Bill Gates 2000. május 26-án a Los Angeles Lakers és Portland Trail Blazers NBA-mérkőzésen
©

Allennél 1982-ben diagnosztizálták a Hodgkin-kórt, a nyirokcsomókat érintő daganatos megbetegedést. Ezután többször is kezelték hónapokon át sugárterápiával, az orvosok sikeresen ki is gyógyították. 2009-ben azonban a non-Hodgkin limfóma nevű betegségcsoport egyik típusát fedezték fel testében. Ezt éveken át sikerült kordában tartania orvosainak, de idén ismét erőre kapott a betegsége. Október 15-én halt meg, a betegség szövődményeinek következtében – tudatta családja az Allen által alapított Vulcan nevű vállalat weboldalán megjelent közleményben.

Az „ötletember” legutóbbi nagyszabású vállalkozását a Stratolaunch System nevű vállalat jelentette. A céggel sikeresen megépítette a világ legnagyobb repülőgépét, melyet egy levegőbéli rakétakilövő állomásként álmodott meg a feltaláló. A rakéták űrbe juttatásának folyamata során óriás üzemanyag-mennyiséget igényel maga a felbocsátás. A Stratolaunch használatával a rakéta már eleve a levegőből indulhat, így jelentős költségmegtakarítás érhető majd el. (A hatalmas gépről itt találhat több fényképet és információt.)

©

Halála előtt 20,2 milliárd dolláros vagyonával a világ 46. leggazdagabb embereként tartották számon. Allen technológiai ötletei és vállalkozása mellett Vulcan nevű cégével befektetett az ingatlanpiacon, tulajdonosa volt az NBA-béli Portland Trail Blazers kosárlabdacsapatnak, a Seattle Seahawks amerikaifutball-csapatnak, a Seattle Sounders FC focicsapatnak, értekeltségei voltak a filmgyártásban is. Megannyi társadalomjobbító projektet indított útjára a környezetvédelem és az agykutatás terén, dollármilliókkal segédkezett az ebola elleni küzdelemben, támogatta a művészeteket is az oktatást. Zenélt és a mélyvízi búvárkodás is érdekelte.

©

Hét éve adta ki Az ötletember: A Microsoft társalapítójának visszaemlékezései című könyvét, mely magyarul a HVG Kiadó gondozásában olvasható. Vállalkozásai mögött mindig ugyanaz az egyszerű kérdés áll: „Mi az, ami nincs, de lennie kellene?”

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e