szerző:
hvg.hu

A drón-világbajnokságot jelentő Drone Racing League-ben jelenleg emberek versenyeznek egymás ellen, a 2019-es világbajnok azonban már a mesterséges intelligenciával is megküzd majd.

Három éve indult útjára a Drone Racing League (DRL) kezdeményezés, az első drón-világbajnokság, amit 2015 augusztusában a Miami Dolphins amerikaifoci-klub tulajdonosa, Stephen Ross 1 millió dollárral támogatott meg – nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ez legyen majd az új Forma–1. 2016-ban el is indulhatott az első hivatalos szezon, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy újabb színezetet kap a verseny.

Időközben ugyanis az elsősorban katonai eszközök gyártásáról ismerhető Lockheed Martin is meghirdetett egy versenyt, amelyre olyan – diákokból vagy bármilyen drónrajongókból álló – csapatok jelentkezését várja, melyek képesek mesterséges intelligenciát fejleszteni a repülő eszköznek. Egész pontosan olyan szoftvert várnának, amely végig tudja vinni a drónt a versenypályán. A feladat végeztével a mesterséges intelligencia által irányított eszközök az ember versenyzőkkel mérik majd össze a tudásukat a drón-világbajnokság 2019-es szezonjában.

A 2 millió dolláros összdíjazású versenyen az első olyan csapat, amely képes legyőzni az ember által irányított drónt, 200 ezer dollárt (kb. 56,2 millió forint) kap majd. Az igazi kérdés persze az, valóban lehetséges-e, hogy 2019-re elkészüljön egy ennyire fejlett mesterséges intelligencia? Jelenleg ugyanis még a legfejlettebb rendszerek sem bírnak el az egyébként amatőr "pilótákkal".

Nicholas Horbaczewski, a DLR igazgatója szerint az emberek előnye jelenleg igen nagy az önrepülő drónokkal szemben. A Lockheed Martin felhívásának célja éppen ezért inkább az, hogy csökkentsék ezt a különbséget az ember és a gép között – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a The Verge-nek a szakember.

A tervek szerint a 2019-es szezon végén az aktuális bajnokkal mérkőzik majd meg az addig kifejlesztett legjobb MI-rendszer, a párharcot pedig szinte biztosan az ember nyeri majd. Horbaczewski szerint azonban könnyen lehet, hogy 2020-ban már nem lesz ennyire egyértelmű a helyzet.

©

Bár maga az elképzelés, hogy mesterséges intelligencia által irányított drónokat fejlesszenek ki, elsőre jó ötletnek tűnhet – hiszen egy katasztrófahelyzet esetén a veszélyesen megközelíthető helyekre ezek az eszközök vihetnék a segítséget –, nem szabad elfelejteni, hogy a kezdeményezés mögött egy fegyvergyártó áll. Sokan úgy gondolják, hibás lépés lenne a mesterséges intelligenciával repülő drónokat a csatatéren is bevetni. Az Iszlám Állam terroristái korábban már vetettek be drónokat azért, hogy így bombázzák az iraki hadsereget, igaz, az egyelőre nem bizonyosodott be, hogy ezeket a szerkezetet a mesterséges intelligencia irányította volna.

Horbaczewski ígérete szerint a fejlesztői verseny nem kapcsolódik majd a Lockheed Martin fegyvergyártó részlegéhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén