szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A drón-világbajnokságot jelentő Drone Racing League-ben jelenleg emberek versenyeznek egymás ellen, a 2019-es világbajnok azonban már a mesterséges intelligenciával is megküzd majd.

Három éve indult útjára a Drone Racing League (DRL) kezdeményezés, az első drón-világbajnokság, amit 2015 augusztusában a Miami Dolphins amerikaifoci-klub tulajdonosa, Stephen Ross 1 millió dollárral támogatott meg – nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ez legyen majd az új Forma–1. 2016-ban el is indulhatott az első hivatalos szezon, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy újabb színezetet kap a verseny.

Időközben ugyanis az elsősorban katonai eszközök gyártásáról ismerhető Lockheed Martin is meghirdetett egy versenyt, amelyre olyan – diákokból vagy bármilyen drónrajongókból álló – csapatok jelentkezését várja, melyek képesek mesterséges intelligenciát fejleszteni a repülő eszköznek. Egész pontosan olyan szoftvert várnának, amely végig tudja vinni a drónt a versenypályán. A feladat végeztével a mesterséges intelligencia által irányított eszközök az ember versenyzőkkel mérik majd össze a tudásukat a drón-világbajnokság 2019-es szezonjában.

A 2 millió dolláros összdíjazású versenyen az első olyan csapat, amely képes legyőzni az ember által irányított drónt, 200 ezer dollárt (kb. 56,2 millió forint) kap majd. Az igazi kérdés persze az, valóban lehetséges-e, hogy 2019-re elkészüljön egy ennyire fejlett mesterséges intelligencia? Jelenleg ugyanis még a legfejlettebb rendszerek sem bírnak el az egyébként amatőr "pilótákkal".

Nicholas Horbaczewski, a DLR igazgatója szerint az emberek előnye jelenleg igen nagy az önrepülő drónokkal szemben. A Lockheed Martin felhívásának célja éppen ezért inkább az, hogy csökkentsék ezt a különbséget az ember és a gép között – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a The Verge-nek a szakember.

A tervek szerint a 2019-es szezon végén az aktuális bajnokkal mérkőzik majd meg az addig kifejlesztett legjobb MI-rendszer, a párharcot pedig szinte biztosan az ember nyeri majd. Horbaczewski szerint azonban könnyen lehet, hogy 2020-ban már nem lesz ennyire egyértelmű a helyzet.

©

Bár maga az elképzelés, hogy mesterséges intelligencia által irányított drónokat fejlesszenek ki, elsőre jó ötletnek tűnhet – hiszen egy katasztrófahelyzet esetén a veszélyesen megközelíthető helyekre ezek az eszközök vihetnék a segítséget –, nem szabad elfelejteni, hogy a kezdeményezés mögött egy fegyvergyártó áll. Sokan úgy gondolják, hibás lépés lenne a mesterséges intelligenciával repülő drónokat a csatatéren is bevetni. Az Iszlám Állam terroristái korábban már vetettek be drónokat azért, hogy így bombázzák az iraki hadsereget, igaz, az egyelőre nem bizonyosodott be, hogy ezeket a szerkezetet a mesterséges intelligencia irányította volna.

Horbaczewski ígérete szerint a fejlesztői verseny nem kapcsolódik majd a Lockheed Martin fegyvergyártó részlegéhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!