szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint háromezer méteres mélységben bukkantak a tudósok egy polipóvodára, ahol mintegy ezer nőstény vigyázta a tojásait.

3180 méter mélyen videóztak le egy hatalmas "polipóvodát" a kaliforniai partok közelében tengerbiológusok – számolt be a Science Alert. Ez eddig a legnagyobb poliptelep, amit valaha is találtak, ugyanis több mint ezer mélytengeri polipot – konkrétan a Muusoctopus robustus fajból – figyeltek meg a kamerákon keresztül a tudósok.

A polipkolóniát egy felszínről irányított mélytengeri kamerával találták meg, a telepen – és az ott készített felvételeken – látott polipok 99 százaléka pedig valószínűleg nőstény volt, akik fejjel lefelé vigyáztak a tojásaikra, amelyeket a tengermélyi vulkáni kőzet réseibe fektettek. Körülöttük a tojásaik is láthatók a felvételen, amelyek a tudósok szerint szépen fejlődnek is.

A felfedezés azért is meglepő, mert a polipok általában magányos állatok, ezért ritkán látni őket csoportban. Korábban a Csendes-óceán egy másik részén találtak a mélyben mintegy száz polipot egy hasonló telepen, a mostani felvételek azonban ennél is nagyobb létszámú kolóniát örökítettek meg.

A tudósok szerint a víz jobban csillogott a polipok körül, ezért elképzelhető, hogy azért pont ezt a helyet választották az állatok, mert az egykori vulkán körül melegebb a víz, de ezt még mérésekkel is igazolni kellene. Ha viszont tényleg így van, akkor az bizonyíték arra, hogy a polipok melegebb vizet választanak a tojásaik kikeltetéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Felcsút lett a fociakadémiák fociakadémiája, titkolják, ezért mennyi pénz jár

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?