szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi fel, ígéri a sanghaji beruházásba 150 millió dollárral, azaz több mint 42 milliárd forinttal belevágó ABB. Az ember és gép együttműködését alapuló kollaboratív robotikát és a legkorszerűbb mesterséges intelligencia-kutatást egyaránt alkalmazzák majd.

A Kína első számú robotikai gyártójának számító ABB bejelentése szerint új gyártóközpontjuk jelentős globális növekedést hozhat az iparágba a világ legnagyobb robotikai piacán. 2017-ben a világszerte értékesített ipari robotok egyharmada Kínába került, az ország közel 138 000 robot vásárolt. Napjainkban az ABB megközelítően 5000 főt foglalkoztat Sanghajban, míg a vállalat Kínában működő robotikai vállalatai több mint kétezer mérnököt, technológiai szakembert és üzemi vezetőt alkalmaznak Kína-szerte 20 helyszínen. Az ABB 1992 óta több mint 2,4 milliárd dollárt fektetett be Kínában, ahol több mint 18 ezer (emberi) alkalmazottja van.

Az ABB kiterjedt kínai robotikai kampusza közelében létesülő új, kangcsiaoi üzemben a tervek szerint 2020 végén indul be a termelés.

Az új, sanghaji gyárat számos gépi tanulási, digitális és kollaboratív megoldással szerelik fel. A vállalat szerint ezeknek a megoldásoknak köszönhetően a sanghaji lesz a legfejlettebb automatizált és rugalmas gyár az iparágban. Az ABB tervezési módszerének alkalmazásával a jelenleg létező üzemekhez képest jelentős mértékben tudják növelni a helyben gyártott robottípusok és a típusváltozatok számát, ami a vevői igények jobb kielégítése érdekében lehetővé teszi a robotok nagyobb mértékű és gyorsabb testreszabását. „Az új gyár tervezése mögött álló koncepció valójában megegyezik azzal a tanáccsal, amit naponta adunk a vevőinknek: fektessenek be az automatizálásba, mert az rugalmasságot és agilitást biztosít, bármilyen irányt vegyen is a piac” – mondja Sami Atiya, a Robotika és Gyártásautomatizálás divízió vezetője.

Az új gyár az összekapcsolt automatizálási szigeteknek köszönhetően a fix szerelősorok helyett rugalmas gyártási területtel rendelkezik majd. Az üzem teljes területén az ABB logisztikai automatizálási megoldásait alkalmazzák: így például lesznek automatikusan irányított járművek is, amelyek önállóan képesek követni a gyártási fázisokon áthaladó robotokat, és a lokalizált állomásokról alkatrészeket tudnak hozzájuk szállítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben