szerző:
MTI / hvg.hu

Új kutatások szerint a méhnyakrák hagyományos műtétje kisebb halálozási aránnyal jár, mint az újabb, minimális beavatkozással járó laparoszkópiás eljárás.

A kiterjesztett, vagyis radikális méheltávolítást a méhnyakrák korai stádiumában diagnosztizált nőknél végzik. Mindkét kutatás a radikális méheltávolítás kétféle módszerét hasonlította össze. A hagyományos módszernél nagy vágást ejtenek az alhason. Az új módszernél a sebész kis vágásokat ejt a kamera és a műtéti eszközök számára, ezt követően a páciens gyorsabban gyógyul.

Az utóbbi, a több mint egy évtizede ismert laparoszkópiás eljárás gyorsan elterjedt, noha hosszú távú, precíz vizsgálatok adatai nem álltak rendelkezésre. Most viszont két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredményeket, az írások a New England Journal of Medicine című szaklapban jelentek meg.

Az egyik tanulmányt egy tucatnyi ország több mint 30 kórházának adatai elemzésével végezték. Megállapították, hogy azok a nők, akiket a legkisebb beavatkozással járó műtéttel kezeltek, négyszer nagyobb valószínűséggel lettek újra rákosok, mint azok, akiket a hagyományos eljárással operáltak. A minimálisan invazív műtéttel kezelt 319 páciens közül 14-en, a hagyományosan operált 312 betegből ketten haltak meg. Legalább négy év elteltével a minimális beavatkozással járó laparoszkópiás eljárás után a betegek 86 százaléka, a hagyományos műtét után 96 százaléka volt életben. Tavaly, amikor a magasabb kiújulási és halálozási arányok kiderültek, leállították a kutatást. Eredetileg 740 beteggel terveztek volna dolgozni.

A másik kutatás 2461 méhnyakrákos nő adatait elemezte, mindannyian radikális méheltávolításon estek át. Négy évvel a műtét után a minimális beavatkozással járó eljáráson átesettek 9,1, a hagyományos eljárással műtöttek 5,3 százaléka halt meg.

Nem tudni, hogy az újabb kutatásokban miért bizonyultak rosszabbnak az új módszer eredményei. Szakértők úgy vélik, az eszközökkel vagy a technikával lehet valami, ami miatt a daganatos sejtek a tumorról a hasüregbe jutnak.

Néhány kórház visszatért a hagyományos műtéthez az után, hogy a kutatási eredményeket márciusban egy konferencián bemutatták. Az egyik ilyen a Texasi Egyetem houstoni Anderson Rákkutatási Központja volt, amelynek kutatója, Pedro Ramirez vezette azt a csoportot, amely a két új munka közül a részletesebb tanulmányt készítette. Véletlenszerűen jelöltek ki 631 pácienst az egyik vagy a másik eljárással végzett műtétre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Ez nagyot szólhat: profi hangos alkalmazást ad ki a Dolby, több ingyenes funkcióval

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el