szerző:
hvg.hu

Változik a világ egyik legnagyobb fotótárhelyének felhasználási feltétele: az eddigi 1000 GB-os tárhely helyett 2019 februárjától csak 1000 darab fotót lehet ingyenesen feltölteni és tárolni a rendszerben.

Nem véletlenül volt eddig a Flickr a világ egyik legkedveltebb fotós tárhelye, a szolgáltatás ugyanis 1000 GB-nyi tárhelyet adott a felhasználóknak ingyen. Mindez azonban a múltté, a fejlesztők ugyanis nemrég bejelentették: továbbra is marad az 1000, csak épp nem gigabájtban, hanem darabban kell számolnunk.

A hírt a fotómegosztó nagyon szépen, szinte észrevétlenül csomagolta be, betéve azt az ingyenes és a Pro felhasználók számára készített új funkciók közé. Mindez valószínűleg annak az eredménye, hogy a SmugMug 2018 tavaszán megszerezte a Flickrt.

©

A SmugMugnak nincsen ingyenes része, az előfizetés havi 3,99 dollár (körülbelül 1000 Ft), és egyévi számlázás van. Korlátlan tárhely jár hozzá, testre szabható webhelyen lehet bemutatni a fotókat, és a képeket akár kereskedelmi céllal is lehet árulni.

A mostani változás kapcsán nemcsak a drasztikus tárhelycsökkentésen háborodtak fel a felhasználók, hanem azon is, hogy a cég apró betűvel megjegyezte:

amelyik felhasználónak 2019. február 5-e után is több mint 1000 fotója lesz a tárhelyen, legalább annyit kell majd törölnie, hogy 1000 fotó maradjon csak fent.

A Flickr ezután szerdán egy blogbejegyzésben próbálta lenyugtatni a kedélyeket: a rendszer egyetlen, Creative Commons licenccel ellátott fotót vagy videót sem fog törölni a tárhelyről, ha az több helyet foglal, mint amire az új szabályok lehetőséget adnak. (Ezt a felhasználóknak maguknak kell megtenniük.) 2019. január 8-a után azonban blokkolni fogja a további tartalmak feltöltést, hacsak nem vált át valaki a fizetős Pro fiókra.

A cég emellett megjegyezte: a nonprofit szervezeteknek lehetőségük lesz arra, hogy ingyenes Pro felhasználóvá váljanak, az olyan szervezeteknek pedig, mint például a NASA, nem kell aggódniuk az új 1000 fotós szabály miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen