szerző:
hvg.hu

Változik a világ egyik legnagyobb fotótárhelyének felhasználási feltétele: az eddigi 1000 GB-os tárhely helyett 2019 februárjától csak 1000 darab fotót lehet ingyenesen feltölteni és tárolni a rendszerben.

Nem véletlenül volt eddig a Flickr a világ egyik legkedveltebb fotós tárhelye, a szolgáltatás ugyanis 1000 GB-nyi tárhelyet adott a felhasználóknak ingyen. Mindez azonban a múltté, a fejlesztők ugyanis nemrég bejelentették: továbbra is marad az 1000, csak épp nem gigabájtban, hanem darabban kell számolnunk.

A hírt a fotómegosztó nagyon szépen, szinte észrevétlenül csomagolta be, betéve azt az ingyenes és a Pro felhasználók számára készített új funkciók közé. Mindez valószínűleg annak az eredménye, hogy a SmugMug 2018 tavaszán megszerezte a Flickrt.

©

A SmugMugnak nincsen ingyenes része, az előfizetés havi 3,99 dollár (körülbelül 1000 Ft), és egyévi számlázás van. Korlátlan tárhely jár hozzá, testre szabható webhelyen lehet bemutatni a fotókat, és a képeket akár kereskedelmi céllal is lehet árulni.

A mostani változás kapcsán nemcsak a drasztikus tárhelycsökkentésen háborodtak fel a felhasználók, hanem azon is, hogy a cég apró betűvel megjegyezte:

amelyik felhasználónak 2019. február 5-e után is több mint 1000 fotója lesz a tárhelyen, legalább annyit kell majd törölnie, hogy 1000 fotó maradjon csak fent.

A Flickr ezután szerdán egy blogbejegyzésben próbálta lenyugtatni a kedélyeket: a rendszer egyetlen, Creative Commons licenccel ellátott fotót vagy videót sem fog törölni a tárhelyről, ha az több helyet foglal, mint amire az új szabályok lehetőséget adnak. (Ezt a felhasználóknak maguknak kell megtenniük.) 2019. január 8-a után azonban blokkolni fogja a további tartalmak feltöltést, hacsak nem vált át valaki a fizetős Pro fiókra.

A cég emellett megjegyezte: a nonprofit szervezeteknek lehetőségük lesz arra, hogy ingyenes Pro felhasználóvá váljanak, az olyan szervezeteknek pedig, mint például a NASA, nem kell aggódniuk az új 1000 fotós szabály miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Hidegfrontos hétfő - kettészakad az ország

Hidegfrontos hétfő - kettészakad az ország

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Egyre több komoly ellensége van az oltásellenességnek

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Alig érkeznek menekültek Olaszországba