szerző:
hvg.hu

A Flybe fapados légitársaság pilótája nem a megfelelő magasságot adta meg a robotpilótának, így a repülőgép szinte szó szerint zuhanni kezdett.

Szerencsére ritkán fordul elő, hogy egy fapados légitársaságnak a pilótája is fapados legyen, az év elején azonban mégis erre láthattak példát a brit Flybe légitársaság egyik járatának utasai. Bár valószínűleg szívesen kihagyták volna az életre szóló élményt.

A BBC beszámolója szerint január 11-én a Belfastból Glasgowba tartó járat mintegy 44 utasa, valamint 4 fős személyzete igen szokatlan dolgot tapasztalhatott: a repülőgép szinte merőlegesen indult meg a föld felé, nagyjából úgy, ahogy a katasztrófafilmekből ismert jelenetben zuhanni kezd egy repülőgép. A légi jármű 152 métert veszített a magasságából alig 18 másodperc leforgása alatt, ami az utasoknak valószínűleg egy egész örökkévalóságnak tűnt akkor.

Az esetet kivizsgáló légügyi hatóság (Air Accidents Investigation Branch) kiderítette: a hibát a pilóta okozta. Az illető (akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra) ugyanis rosszul állította be a robotpilótát, így a repülőgép nem tett mást, mint "elindult" a megadott magasság felé. A hibát végül 283 méteres magasságban sikerült korrigálni.

A beszámoló szerint a Bombardier Dash 8 Q400 típusú gép körülbelül 411 méteres magasságban repült, amikor beállították a robotpilótát. Ekkor a géppel még tovább emelkedett a pilóta, egészen 457 méterig, ekkor azonban a gép a rosszul megadott adat miatt hirtelen süllyedésbe kezdett. A Flybe járata végül majdnem 1310 méter/perces sebességgel ereszkedett lejjebb.

A jelentés szerint a 60 éves pilóta azonnal korrigálta a hibát, így szerencsére nem lett nagyobb baj a dologból. A Flybe azóta több biztonsági intézkedést is bevezetett, beleértve a szimulátoros gyakorlatok felülvizsgálatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét