Balogh Csaba
Balogh Csaba

A szokásosnál jóval több fiatal szakember jelent meg a a Hírközlési Tudományos Egyesület éves konferenciájának estéjén, ezúttal Balatonalmádiban. Az informatikai és telekommunikációs szektorba törekvő egyetemisták a Huawei itthon ötödik éve működő „magvető” programjának résztvevői voltak.

Most, az amerikai-kínai vámháború kellős közepén mutatkozik meg igazán, mi értelme van a globalizációnak és a szakmai kapcsolatok globális kiépítésének – mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója csütörtökön este, egy Balatonalmádiban tartott találkozón, ahol a vállalat Seeds for the future (A jövő magvai) programjának résztvevői gyűltek össze. Azokról az egyetemistákról van szó, akiket az elmúlt évek során a Huawei – tanulmányi eredményük, illetve oktatói ajánlások alapján – meghívott egy-egy közel háromhetes kínai útra.

Az informatikai szakokról kiválogatott hallgatók egy hetet a pekingi Idegennyelvi Egyetemen tölöttek a knai kultúra – a nyelv, a kaligráfia és a tajcsi mozgásforma – tanulmányozásával, majd két hétig Dél-Kínában, a Huawei központjában kaptak továbbképzést olyan, modern infokommunikációs technológiákról, mint az 5G hálózatok és a dolgok internete.

A világszerte már 2009 óta létező, Magyarországon 2014 óta működő program elsőre csupán egy jól péerezhező társadalmi felelősségvállalási akciónak tűnik. De a találkozón járva azért érezni lehetett a levegőben, hogy ennél jóval többről van szó. A programmal a Huawei még idejekorán utat találhat a legjobb informatikusokhoz, ráadásul – ahogy ez több magyar diák beszámolójából is kicsengett – olyan élmény mentén, amely emberileg és szakmailag is meghatározó lesz. Gecse Mariann szerint ennek hazai haszna – kutatás-fejlesztési központ híján – elsősorban nem a munkaerő-toborzásban mutatkozik meg, habár nemzetközi téren ez is jelentős. Ezt senki nem mondta, de a beszélgetések mögül egyértelműen felsejlett: Magyarországon az sokkal fontosabb előny, hogy az elmúlt évek résztvevőivel egy olyan nexust sikerült kialakítani, hogy a Seeds-program mindkét oldalán ülők – az egyetemisták és tanárok, illetve a Huawei – szívesen és aktívan keresik később is egymást, ha felmerülnek akár továbbképzési, akár fejlesztési projektlehetőségek.

A kommunikációs igazgató szerint az ilyesmi aktív kapcsolatok korábban csak előnynek tűnt, de a Trump-adminisztráció által hajtott kereskedelmi háború idején egy kínai nagyvállalat számára a túlélés kulcsai lehetnek. Már csak azért is, mert jó eséllyel válnak belőlük olyan szakemberek, akik pontosan értik, érzik a globalizáció előnyeit. Éppen ezért a Huawei tervezi a program folytatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kinek (nem) épül?

Kinek (nem) épül?

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden

A kormány a csokot tolja, miközben hétből csak egy igénylő jut bérlakáshoz Szegeden

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján