szerző:
hvg.hu

A brit hatóság szerint a 43 éves Jermu Michael Salonen azután küldött csőbombát a Cryptopay nevű cégnek, hogy az ügyfélszolgálat nem küldött neki új jelszót.

Egy elfelejtett jelszó komoly bosszúságot tud okozni, de csak addig, amíg az ember nem igényel újat. Erre való a szolgáltatásokból már ismerős Elfelejtette jelszavát? funkció, amire kattintva vagy egy általunk beállított emlékeztető kérdésre adott válasszal juthatunk be a fiókba, vagy a megadott e-mail-címre kérhetünk újat a rendszertől. Amitől viszont nemcsak a kiberbiztonsági szakemberek óvnak, de az adatvédelmi törvények is tiltják, az az, hogy a felhasználón kívül az adott szolgáltatást üzemeltető cég bármelyik alkalmazottja tudjon az adott jelszóról. (Ha valaha is azt kéri valaki öntől, hogy e-mailben, sms-ben vagy szóban árulja el a jelszavát, kezdjen gyanakodni.)

A 43 éves svéd Jermu Michael Salonen viszont nem tudta benyelni, hogy az elfelejtett jelszavát neki kellene visszaállítania, ezt nem teszi meg senki helyette, és nem is küldik el neki. A férfi még 2017 augusztusában küldött e-mailt a Cryptopay nevű, BitCoin-kereskedést biztosító brit cégnek, mert elfelejtette a jelszavát, mire azt kapta válaszul, hogy az erre használatos funkció segítségével kérjen újat. Amikor azonban arra kérte az ügyfélszolgálatot, hogy inkább ők küldjenek neki újat, a kérést a szakemberek az adatvédelmi irányelvekre hivatkozva megtagadták.

A BBC beszámolója szerint a férfi ezek után döntött úgy, hogy csőbombát készít, amit 2017 novemberében kézbesített is a posta a Hackneyben található irodába. Ott azonban nem a cég, hanem a cég által alkalmazott könyvelőiroda volt megtalálható, a Cryptopay csak később költözött oda.

Illusztráció.
©

A férfi mindenesetre két alkalmazottnak címezte a küldeményt, amit végül 2018 márciusában kezdtek el kibontani. A felnyitása közben azonban gyanút fogtak az alkalmazottak, és értesítették a rendőröket.

A svéd férfit nemrég hat és fél év börtönre ítélte a bíróság, miután kiderült, a csőbomba valódi volt. Salonen számláján azonban nemcsak ez a bűncselekmény volt, 2017-ben ugyanis több svéd politikusnak, köztük a miniszterelnöknek is fehér port tartalmazó borítékot küldött.

A Cryptopay az ügy lezártát követően a Twitteren üzent a felhasználóknak: inkább használják a jelszóemlékeztető szolgáltatásukat, mint, hogy bombát küldjenek nekik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

6 hónapra börtönbe küldtek egy férfit Floridában, mert nem tudta feloldani a saját telefonját

Kábítószer és fegyver is volt annál az amerikai férfinál, akit egy közúti ellenőrzés során csíptek el. Miután az illető telefonján érdekes üzenetekre bukkantak a rendőrök, felmerült a gyanú, hogy a férfinak társai is lehetnek. Ő azonban nem oldotta fel a készüléket, azt mondta, nem emlékszik a kódra. A bíróság 180 nap börtönnel jutalmazta ezért.

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?