szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit hatóság szerint a 43 éves Jermu Michael Salonen azután küldött csőbombát a Cryptopay nevű cégnek, hogy az ügyfélszolgálat nem küldött neki új jelszót.

Egy elfelejtett jelszó komoly bosszúságot tud okozni, de csak addig, amíg az ember nem igényel újat. Erre való a szolgáltatásokból már ismerős Elfelejtette jelszavát? funkció, amire kattintva vagy egy általunk beállított emlékeztető kérdésre adott válasszal juthatunk be a fiókba, vagy a megadott e-mail-címre kérhetünk újat a rendszertől. Amitől viszont nemcsak a kiberbiztonsági szakemberek óvnak, de az adatvédelmi törvények is tiltják, az az, hogy a felhasználón kívül az adott szolgáltatást üzemeltető cég bármelyik alkalmazottja tudjon az adott jelszóról. (Ha valaha is azt kéri valaki öntől, hogy e-mailben, sms-ben vagy szóban árulja el a jelszavát, kezdjen gyanakodni.)

A 43 éves svéd Jermu Michael Salonen viszont nem tudta benyelni, hogy az elfelejtett jelszavát neki kellene visszaállítania, ezt nem teszi meg senki helyette, és nem is küldik el neki. A férfi még 2017 augusztusában küldött e-mailt a Cryptopay nevű, BitCoin-kereskedést biztosító brit cégnek, mert elfelejtette a jelszavát, mire azt kapta válaszul, hogy az erre használatos funkció segítségével kérjen újat. Amikor azonban arra kérte az ügyfélszolgálatot, hogy inkább ők küldjenek neki újat, a kérést a szakemberek az adatvédelmi irányelvekre hivatkozva megtagadták.

A BBC beszámolója szerint a férfi ezek után döntött úgy, hogy csőbombát készít, amit 2017 novemberében kézbesített is a posta a Hackneyben található irodába. Ott azonban nem a cég, hanem a cég által alkalmazott könyvelőiroda volt megtalálható, a Cryptopay csak később költözött oda.

Illusztráció.
©

A férfi mindenesetre két alkalmazottnak címezte a küldeményt, amit végül 2018 márciusában kezdtek el kibontani. A felnyitása közben azonban gyanút fogtak az alkalmazottak, és értesítették a rendőröket.

A svéd férfit nemrég hat és fél év börtönre ítélte a bíróság, miután kiderült, a csőbomba valódi volt. Salonen számláján azonban nemcsak ez a bűncselekmény volt, 2017-ben ugyanis több svéd politikusnak, köztük a miniszterelnöknek is fehér port tartalmazó borítékot küldött.

A Cryptopay az ügy lezártát követően a Twitteren üzent a felhasználóknak: inkább használják a jelszóemlékeztető szolgáltatásukat, mint, hogy bombát küldjenek nekik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

6 hónapra börtönbe küldtek egy férfit Floridában, mert nem tudta feloldani a saját telefonját

Kábítószer és fegyver is volt annál az amerikai férfinál, akit egy közúti ellenőrzés során csíptek el. Miután az illető telefonján érdekes üzenetekre bukkantak a rendőrök, felmerült a gyanú, hogy a férfinak társai is lehetnek. Ő azonban nem oldotta fel a készüléket, azt mondta, nem emlékszik a kódra. A bíróság 180 nap börtönnel jutalmazta ezért.

15 évesen elhunyt egy békési kézilabdázó

15 évesen elhunyt egy békési kézilabdázó

Egy évig ingyenes lesz a parkolás Józsefvárosban négy helyen is

Egy évig ingyenes lesz a parkolás Józsefvárosban négy helyen is

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel