szerző:
hvg.hu

Az iFixit szétszedős csapata gyorsan rámozdult az Apple újdonságaira, így hát a 11”-es iPad Próra is sor került. Semmivel sem javítható egyszerűbben, mint a korábban már kivesézett MacBook Air.

A 2018-as MacBook Air szétszerelése után a 11”-es iPad Próra is sor került: az iFixit csapata, amellett, hogy a gép alkotóelemeit is alaposan szemügyre vette, arról is áttekintést adott, hogy mennyire könnyen (pontosabban nehezen) javítható az eszköz, ha házilag látnánk neki – amit egyébként az Apple kifejezetten nem tanácsol senkinek.

Legelőször az iPad Pro kijelzőjét vették le, ami – mivel egyben van az LCD panel és az előlapi üveg – egészen könnyen ment. Azonnal szembetűntek az audiokomponensek: négy mély- és négy magassugárzó. Az alaplaphoz elég nehezen sikerült hozzáférniük, de végül ott volt teljes pompájában a lapka, az A12X Bionic chip, a 64 GB-os Toshiba flash-tároló, Két Micron RAM (összességében 4 GB), NFC vezérlő, az Apple wifi/Bluetooth modulja, kér Broadcom érintőképernyős vezérlő és a Texas Instruments teljesítményszabályozó.

©

Az iFixit szerint a tablet – 7812 mAh-s – akkumulátora valamivel egyszerűbben javítható, mint az előző generációké, ezzel együtt innen sem sajnálták a ragasztót, ami azért nem épp a szervizelők álma.

©

A Face ID (ami először kerül Apple-tabletbe) ugyanolyan hardveralapokon nyugszik, mint a telefonoké, a formáján azért változtattak egy kicsit.

©

Az USB-C portot vizsgálva az iFixit örömmel üdvözölte a modularitást, ez a port így könnyen eltávolítható, szemben a korábbi iPadek Lightning csatlakozójával, amit az alaplapra forrasztottak.

©

Ami a javíthatóságot illeti a 2018-as 11”-es iPad Pro sem szerelt jobban, mint a MacBook Air, a maximálisan adható 10 pontból (igen könnyű javíthatóság) mindössze hármat kapott. Pozitívumként értékelték az USB-C port említett modularitását, illetve hogy a fizikai gomb hiánya egyszerűbbé teszi a javítást. Kissé nehezteltek amiatt, hogy az eltávolítható fülek mellett a szinte eltávolíthatatlan ragasztó megnehezíti az akkuhoz való hozzáférést. Az LCD panel és az üveglap párosa ugyan megkönnyíti az eltávolításukat, viszont növeli a javítás költségét. Végül kifejezetten negatívum a javíthatóság szempontjából, hogy bár a ragasztócsíkok jól rögzítik az összetevőket, de minden javítást komplikálttá tesznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese