szerző:
hvg.hu

Hétfőn egy rövid ideig világszerte akadoztak a Google szolgáltatásai, jelen állás szerint pedig úgy tűnik, a hibát pedig nem a mi készülékünkben kell keresni. A feltételezések szerint kibertámadás érte a Google-t, de az is lehet, hogy csupán technikai probléma lépett fel a kiszolgálói oldalon.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint hétfőn egy rövid ideig elérhetetlenek voltak bizonyos szolgáltatások, a cég adatforgalmát ugyanis elterelhették. A Google viszont csak annyit írt a cég blogján, hogy a problémát külső körülmények idézték elő, de arról nem írt, hogy ez támadást vagy technikai problémát jelent.

Az AP szerint ugyanakkor a kiesést a világháló működésének fenntartásáért felelős, úgynevezett BGP (Border Gateway Protocol) protokoll elleni támadás okozta. Mindez egyáltalán nem kizárt, a BGP sebezhetősége ugyanis már korábban is okozott gondokat. 2008-ban volt, hogy a YouTube-címeket a pakisztáni Telekomhoz irányították át, 2010-ben pedig a China Telecomon keresztül lehetett elérni a Dell, a CNN és az Amazon címeit. De ez csak néhány példa.

©

Alex Henthorn-Iwane, a ThousandEyes nevű kiberbizonsági cég vezetője szerint a Google keresési és tárhely-szolgáltatásait az oroszországi Transtelecom, a kínai China Telecom és a nigeriai MainOne távközlési cégek címeire irányították át. A szakember szerint ez volt a legsúlyosabb, Google-t ért támadás, amit valaha látott.

Az eltérítés valószínűleg nem "magánakció" volt, abban az államok is benne lehettek, legalábbis erre utal, hogy a Google forgalmát például a kínai állam kezében lévő China Telecomhoz terelték át. Az amerikai Naval War College és a Tel-Avivi Egyetem szakemberei korábban már jelezték, Kína rendszeresen eltereli az amerikai internetforgalmat. Henthorn-Iwane szerint a mostani elterelés egyfajta kiberháborús haggyakorlat lehetett.

©

A Google szerint ugyanakkor egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy valóban egy rosszindulatú támadásról volt szó. Azt a ThousandEyes is elismerte, hogy egy esetleges technikai hibával is magyarázható lehet a kiesés. Ennek lényege, hogy a MainOne és a China Telecom között van egy együttműködési megállapodás, és ha ebbe valamilyen technikai hiba csúszik, az hatással lehet a Google forgalmára is.

A keresőóriás szerint azonban az, hogy a weboldalakon a https protokolt használják, lehetővé teszi, hogy a támadók ne férjenek hozzá a megszerzett adatokhoz.

Ha szeretne elsőként értesülni az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Ne féljünk tőle, ez már a jövő! - Így válik a sci-fi valósággá

Ne féljünk tőle, ez már a jövő! - Így válik a sci-fi valósággá