szerző:
MTI

A globális felmelegedés hatására melegebbé és szárazabbá válik Svájc a jövőben, kevesebb hó fog esni a területén és hevesebb esőzések fogják sújtani – figyelmeztetnek legfrissebb tanulmányukban a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei, akik szerint az éghajlatváltozás mérséklésével ugyanakkor jelentősen enyhíthetőek a felsorolt változások.

Az ETH Zürich és a MeteoSwiss svájci meteorológiai szolgálat közös tanulmánya szerint a század közepére négy fő változás fogja formálni az ország klímáját, hacsak nem sikerül fokozni az éghajlatváltozás enyhítését célzó globális erőfeszítéseket.

Először is a nyarak sokkal szárazabbak lesznek, ami együtt jár majd az átlagos csapadékmennyiség csökkenésével és a páratartalom növekedésével, valamint magasabb hőmérséklettel, ami szárazabb termőtalajt fog eredményezni.

Másodszor a júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a felszín közeli átlagos levegőhőmérséklet a jelenleginél 2,5-4,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, és a szokásosnál akár 25 százalékkal kevesebb esőzés miatt a leghosszabb csapadékmentes időszak akár három hét is lehet nyáron. A forró nyári napok később még forróbbakká válnak és a legmagasabb nyári hőmérséklet a mostaninál 2-5,5 Celsius-fokkal is magasabb lehet. Normává válhatnak az olyan rekordforró nyarak, mint a 2003-as és 2018-as, és sokkal gyakoribb, szélsőségesebb hőhullámokra lehet majd számítani. A nagyvárosi területeket fogja a legsúlyosabban érinteni a hőstressz.

Svájci vasút és havas táj. Zakatolunk a melegebb éghajlatba?
©

A harmadik változás az lesz, hogy a heves esőzések a jelenleginél sokkal gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A napi maximális csapadékmennyiség átlagosan nagyjából 10 százalékkal lesz több a jelenleginél.

Végezetül a telek sokkal melegebbek lesznek a mostaniaknál, ami 2-3,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést jelenthet. A magasabb hőmérséklet miatt a heves esőzések sokkal gyakoribbá, a havazás viszont ritkábbá és enyhébbé válik. Az alacsonyabb fekvésű területeken a várható hótakaró a jelenlegi felére csökken.

A legfrissebb klímamodellekre épülő tanulmány a kutatók szerint az eddigi legpontosabb képet festi a svájci éghajlat következő száz évéről.

A szakemberek szerint ugyanakkor az éghajlatváltozás enyhítésével a század közepére a felsorolt változások csaknem fele, a század végére pedig nagyjából a kétharmaduk kiküszöbölhető lenne. A szakemberek ezért az éghajlatváltozás mérsékléséhez szükséges alkalmazkodásra buzdítják a hatóságokat és a nagyközönséget egyaránt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Vadai szerint Kövér a lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Vadai szerint Kövér a lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél