szerző:
hvg.hu

Tim Cook szerint itt az ideje, hogy a kormányok szabályozzák az olyan nagy vállalatok, mint a Google vagy a Facebook működését, mert a szabad piac jelen állás szerint úgy tűnik, csődöt mondott.

Az elmúlt hónapokban/években folyamatosan napirenden volt a kérdés, hogy a kormányzatoknak milyen szerepet kellene vállalniuk azoknak a nagy tech cégeknek a beszabályozásában, amelyek hatalmas mennyiségű felhasználói adatot kezelnek. Szükség van-e erre egyáltalán, és ha igen, milyen mértékben. A tech cégek részéről leginkább ellenérvek hangzottak el idáig, az Apple vezére azonban meglepő kijelentést tett.

Tim Cook egy interjúban beszélt arról, hogy el kell ismerni, ha a szabadpiac nem működik, és a jelen állás szerint úgy tűnik, tényleg nem működik. Szerinte a nagy vállalatok, mint a Facebook vagy a Google hozzáállása a felhasználói adatok biztonságához is ezt a kudarcot erősíti, éppen ezért a kormányok "közbelépése" elkerülhetetlenül szükségszerű a nagyobb adatbiztonság érdekében.

©

Az Apple-vezér kijelentette, bár alapvetően a szabad piac mellett teszi le a voksát, most elérkezettnek látta az időt a tech cégek szabályozására. Az interjúval Tim Cook nemcsak állást foglalt, de egyúttal el is kormányozta az Apple-t a többi nagy tech cégtől, amelyek kapcsán egyre többször merülnek fel a gyűlöletbeszéddel, vagy épp az adatszivárgással kapcsolatos igen súlyos problémák – írja a The Washington Post.

Persze ez a távolságtartás érthető is, hiszen az Apple üzleti modellje a hardverek eladására, nem pedig a hirdetésekre (vagyis a felhasználóktól származó személyes adatok értékesítésére) épít. Tim Cook októberben Brüsszelben is azt hangsúlyozta, kifejezetten üdvözli az Európai Unió adatvédelmi irányelvét, a tavasszal bevezetett GDPR-t.

©

Érdekes kérdés persze, hogy ha valóban így gondolkodik Tim Cook például a Google-ről, akkor miért nem zavarja az a sokmillió dolláros bevétel, amit a Google-től kap a cég azért, mert alapértelmezettként használja az Apple a keresőt. Az Apple-vezér szerint azonban erre egyszerű a válasz: azért a Google keresőjét használják, mert az a legjobb, egyébként pedig az Apple által alkalmazott technológia segít megvédeni a felhasználókat a "kíváncsiskodóktól".

A tech cégek azt szeretnék, ha a felhasználói adatok védelme nem gátolná meg a technológiai fejlődést, Tim Cook azonban hibásnak tartja ezt a hozzáállást. Szerinte ugyanis itt nem a személyes adatok és a profit, vagy a személyes adatok és a technológia közti "párharcról" van szó. Az eszközök ugyanis rengeteg információt gyűjthetnek össze a használóikról, a cégeknek azonban ezt nem szabad hagyniuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét