szerző:
hvg.hu

A tervek szerint 2019-ben már elindulhatna az első rakomány a Hold felé, hogy a jövőben kolonizálni tudjuk az égitestet, és kitermeljük az ott lévő ritkaföldfémeket. Az egész projektet 10 év alatt zongoráznák le.

Miközben szép lassan elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor az első ember(ek) elindul(nak) a Mars felé, a tudósokat egy másik kérdés is foglalkoztatja. Az utóbbi másfél évben egyre többször esett szó arról, hogy ismét küldjünk a Holdra embert, és nagyon úgy tűnik, hogy a dolog végre kezd körvonalazódni.

A NASA csütörtökön bejelentette, hogy kilenc olyan céggel kötött együttműködési megállapodást, amelyek segíthetnek az újabb Hold-misszió lebonyolításában. Mindez nagyon fontos momentum volt, így ugyanis komoly teret hódíthat magának az elmúlt években egyre jobban virágzó magánűripar. A jelek szerint ez az amerikai kormánynak is érdekében áll. A NASA az alábbi cégekkel kötött megállapodást:

  • Astrobotic Technology – Pittsburgh
  • Deep Space Systems – Littleton, Colorado
  • Draper – Cambridge, Massachusetts
  • Firefly Aerospace – Cedar Park, Texas
  • Intuitive Machines – Houston
  • Lockheed Martin Space – Littleton, Colorado
  • Masten Space Systems – Mojave, California
  • Moon Express – Cape Canaveral, Florida
  • Orbit Beyond – Edison, New Jersey

Ezek többsége az ArsTechnika beszámolója szerint nem meglepő, az Astrobotic, a Masten Space Systems és a Moon Express ugyanis már régóta dolgozik azon, hogy kisebb rakományokat tudjanak a Holdra szállítani.

©

A NASA szerint az első rakományt már 2019-ben elindíthatják a Holdra, határidő azonban nem köti a cégeket. A NASA közlése szerint a szerződések összesen 2,6 milliárd dollárról (kb. 739 milliárd forint) szólnak, és 10 évre kötötték meg azokat. A cégeknek ugyanakkor árajánlatot kell tenniük a különböző feladatokra.

A mostani megállapodás azt jelenti, hogy az Egyesült Államok valóban vissza akar térni a Holdra. Ennek több oka is van: ezzel akarják előkészíteni a későbbi emberi Mars-missziót, kolonizálnák az égitestet, ritkaföldfémeket keresnének és a rakéták számára is ott készítenének üzemanyagot.

Ehhez viszont több adatra lesz szüksége a NASA-nak, elsősorban arról, mennyi víz található a Holdon. A fent felsorolt cégek ennek feltérképezésében is segíthetnek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Hirtelen mindenki embert küldene a Holdra

Hosszú év(tized)ek kihagyása után többen is bejelentkeztek egy Hold-expedícióra. A japán űrügynökség, a JAXA bejelentése felpörgetheti az ázsiai űrversenyt: 2030-ig embert küldenének a Holdra, amivel akár meg is előzheti Kínát.

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás