szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 2019-ben már elindulhatna az első rakomány a Hold felé, hogy a jövőben kolonizálni tudjuk az égitestet, és kitermeljük az ott lévő ritkaföldfémeket. Az egész projektet 10 év alatt zongoráznák le.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Miközben szép lassan elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor az első ember(ek) elindul(nak) a Mars felé, a tudósokat egy másik kérdés is foglalkoztatja. Az utóbbi másfél évben egyre többször esett szó arról, hogy ismét küldjünk a Holdra embert, és nagyon úgy tűnik, hogy a dolog végre kezd körvonalazódni.

A NASA csütörtökön bejelentette, hogy kilenc olyan céggel kötött együttműködési megállapodást, amelyek segíthetnek az újabb Hold-misszió lebonyolításában. Mindez nagyon fontos momentum volt, így ugyanis komoly teret hódíthat magának az elmúlt években egyre jobban virágzó magánűripar. A jelek szerint ez az amerikai kormánynak is érdekében áll. A NASA az alábbi cégekkel kötött megállapodást:

  • Astrobotic Technology – Pittsburgh
  • Deep Space Systems – Littleton, Colorado
  • Draper – Cambridge, Massachusetts
  • Firefly Aerospace – Cedar Park, Texas
  • Intuitive Machines – Houston
  • Lockheed Martin Space – Littleton, Colorado
  • Masten Space Systems – Mojave, California
  • Moon Express – Cape Canaveral, Florida
  • Orbit Beyond – Edison, New Jersey

Ezek többsége az ArsTechnika beszámolója szerint nem meglepő, az Astrobotic, a Masten Space Systems és a Moon Express ugyanis már régóta dolgozik azon, hogy kisebb rakományokat tudjanak a Holdra szállítani.

©

A NASA szerint az első rakományt már 2019-ben elindíthatják a Holdra, határidő azonban nem köti a cégeket. A NASA közlése szerint a szerződések összesen 2,6 milliárd dollárról (kb. 739 milliárd forint) szólnak, és 10 évre kötötték meg azokat. A cégeknek ugyanakkor árajánlatot kell tenniük a különböző feladatokra.

A mostani megállapodás azt jelenti, hogy az Egyesült Államok valóban vissza akar térni a Holdra. Ennek több oka is van: ezzel akarják előkészíteni a későbbi emberi Mars-missziót, kolonizálnák az égitestet, ritkaföldfémeket keresnének és a rakéták számára is ott készítenének üzemanyagot.

Ehhez viszont több adatra lesz szüksége a NASA-nak, elsősorban arról, mennyi víz található a Holdon. A fent felsorolt cégek ennek feltérképezésében is segíthetnek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Hirtelen mindenki embert küldene a Holdra

Hosszú év(tized)ek kihagyása után többen is bejelentkeztek egy Hold-expedícióra. A japán űrügynökség, a JAXA bejelentése felpörgetheti az ázsiai űrversenyt: 2030-ig embert küldenének a Holdra, amivel akár meg is előzheti Kínát.