szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone-ok feltörése egyfajta macska-egér harc az Apple és a hackerkedésre szakosodott cégek között. Ha ez utóbbiak találnak egy rést, azt a cupertinóiak hamarosan lezárják. Most ismét fel lett adva a lecke: egy kaliforniai cég ugyanis azt állítja, képes feltörni bármilyen zárolt iPhone-t.

A San Bernardinó-i terrorista nagy vihart kavart iPhone-feltörési ügye óta időről időre megjelennek hol szoftverek, hol hardverek, amelyekkel hozzá lehet férni a zárolt iPhone-hoz, azután az Apple be is foltozza az adott rést, hiszen teljes biztonságban akarja tudni telefonját (még a bűnüldöző szervek elől is).

Nemrégiben az adat-visszaállításra szakosodott kaliforniai DriveSavers jelentette be, hogy kezében a kulcs az iPhone-ok feltöréséhez, függetlenül attól, hogy milyen modellről, milyen operációs rendszerről és milyen erős jelszóról van szó. A cég nem szerény, egyenesen 100 százalékos eredményről beszél – írja a The Verge.

Tulajdonképpen egy magánszemélyeknek létrehozott szolgáltatásról van szó (azt külön is hangsúlyozzák, hogy nem cégek, és nem is a bűnüldöző szervezetek számára dolgoznak), elsősorban elhunytak hozzátartozóinak szeretnének segíteni, hogy hozzáférjenek szerettük készülékének tartalmához. A Passcode Lockout Data Recovery szolgáltatás amúgy nem olcsó, 3800 dollárba (nagyjából egymillió forintba) kerül, viszont azt a cég nem árulta el, hogyan is működik a feltörés. Az érdeklődőknek azt ajánlják, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot, azonban hangsúlyozzák, mindenképpen hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy joguk van-e hozzáférni a telefonon őrzött információkhoz.

Az Apple egyelőre nem reagált a „100 százalékosan működő” feltörési módszerre, de valószínűleg már gőzerővel keresik a biztonsági rést, és lehet, hogy már egy következő frissítéssel hatástalanítják a DriveSavers fegyverét. A cég egyébként nem ragad le az iPhone-oknál, azt állítják, hogy sikeresen tudnak feltörni androidos (ZTE, Huawei, Lenovo, Samsung, LG) telefonokat, sőt windowsos PC-ket is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben