Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az okostelefonok után a napokban számítógépeivel is belép a magyar piacra a Huawei.

Februári az ígéret, miszerint a Huawei az év második felében Magyarországon is megkezdi számítógépei értékesítését. Év eleji információink még arról szóltak, hogy az augusztus második felében induló iskolai (beszerző) szezon már a Huawei windowsos számítógépeivel indulhat a hazai üzletekben is, de végül a lehető legutolsó pillanatig csúszott az indulás. A novemberben indult karácsonyi szezonnak is csak a közepén, december elején és közepén kerül majd forgalomba az első két modell.

Belépő

Az olcsóbb az 1,9 kilós MateBook D lesz. A 15,6 hüvelykes – 1920x1080 full HD felbontású – képernyővel rendelkező gép az itthon forgalomba kerülő konfigurációban 8. generációs Intel Core i5-8250U processzorral rendelkezik, ami 3,4 GHz-es teljesítményt jelent. Memóriából 8 GB RAM-ot szereltek a hazai piacra szánt modellbe, tárhelyből pedig egy 128 GB-os SSD jár. A rendszerben két grafikus kártya is lesz: az integrált Intel UHD Graphics 620 és a dedikált NVIDIA GeForce MX150 között terhelés alapján, automatikusan kapcsol át a gép.

©

Egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port mellett a telefonokból lassacskán száműzött 3,5 mm-es audio csatlakozó is kerül a MateBook D-be. Az akkumulátorból pedig egy olyan modul, ami a Huawei saját (laboratóriumi) mérései szerint a videók lejátszását például 8,5 órán át bírja.

Erő, izom

Az 1,33 kilós MateBook X Pro jóval izmosabb masina, ez például a szintén 8. generációs, de már 4 GHz-is is felhúzható Intel Core i7-8550U processzornak köszönhető. Ebben a modellben a memória és a tárhely méretét is duplázták, a 16 GB RAM és az 512 GB-os SSD a legtöbbeknek már biztosan elég lehet. A grafikusvezérlő viszont ugyanaz (a páros), mint az olcsóbb modellben. A GPU által kidolgozott kép a 13,9 hüvelykes képernyőn jelenik meg, ami a mai világban kissé szokatlan képarányt és 3000x2000 felbontást kapott.

©

A 3,5 mm-es audio jack itt is adott. Ahogy az USB-portok is, ám ebben a gépbe már többet és jobbat épített a gyártó: egy USB 3.0 mellé kettő darab USB-C csatlakozó várja a kábeleket. Az akkumulátor pedig a felhasználókat, a gyártói – szintén videók lejátszásával tesztelt  adatok szerint egy teljes feltötés után 12 órán át.

Mennyibe kerülnek? Mikortól kaphatók?

A Huawei közlése szerint mindkét gép szürke színben kerül forgalomba. A MateBook X Prót már december elejétől meg lehet vásárolni, 629 990 forintért, míg a 299 990 forintos MateBook D a hónap közepén kerül majd a polcokra. A laptopok jövő áprilisig kizárólag a Media Markt üzleteiben lesznek kaphatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak