szerző:
hvg.hu

A kanadai hatóságok az Egyesült Államok kérésére kanadai átutazása során előzetes letartóztatásba helyezték a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csoút. Az eset után közleményt adott ki a vállalat.

A vállalat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében ismerteti, hogy USA Meng Van-csoú kiadatását kéri. Azt azonban nem tudják, hogy miért.

A Huawei semmilyen információt nem kapott arról, hogy mivel gyanúsítják Menget, ahogy arról sincs tudomásunk, hogy bármit elkövetett volna. Vállalatunk bízik abban, hogy a kanadai és az amerikai jogi rendszer minél előbb meghozza a helyes döntést az ügyben.

Ám közlemény következő mondatában a Huawei már konkrét vádakkal – sajtóértesülésekkel – szemben fogalmaz meg védekezést. Azt írják, a vállalat minden országban a helyi törvénynek és szabályozásoknak megfelelően végzi tevékenységét, beleértve az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió exportkorlátozásra vonatkozó törvényeit és szabályozásait.

Ugyanakkor azt sem érdemes kihagyni a számításból, hogy az Egyesült Államok éppen kereskedelmi háborút folytat az ellen a Kína ellen, amelynek egyik meghatározó vállalata éppen a Huawei. A Trump-adminisztráció alatt pedig kérdéses, hogy ebbe a harcba milyen eszközök férnek bele.

Korábban nemzetbiztonsági kockázatok miatt már megtiltották a Huaweinek és a ZTE-nek Ausztráliában, hogy 5G-hálózatot fejlesszen, nemsokára Új-Zéland is így tett, valamint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is korlátozták ezen tevékenységüket, hasonló félelmek miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője