szerző:
hvg.hu

A Google Fordítója eddig különbséget tett nők és férfiak között attól függően, hogy milyen szöveget kellett lefordítani. A magyar változatban még mindig ez a helyzet, de az angol verzió már változik.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2017 novemberében szúrtunk ki egy igen furcsa jelenséget a Google fordítójában. Vagy fogalmazzunk inkább úgy: bizonyos esetekben a fordító igen szexista eredményt produkált. Mivel az az angol nyelvben a személyes névmásoknál elkülönül egymástól a női és a férfi nem – az E/3, "ő" esetében a nőkre használt kifejezés a she, a férfiakra pedig a he vonatkozik – a fordító bizonyos negatív tulajdonságokat "she"-vel, a pozitívakat pedig "he"-vel fordította. Mutatunk egy példát:

©
©

Bár a problémát azóta sem javították ki – megkeresésünkre pedig nem is reagáltak –, úgy tűnik, mégis dolgoznak a hiba kiküszöbölésén. A cég legftissebb blogbejegyzése szerint a fejlesztők igyekeznek csökkenteni a szexizmust azzal, hogy mostantól nemcsak egyféle módon fordítja majd le a beírt szöveget a Google.

Mindez azt jelenti, hogy ha például azt akarjuk lefordítani angolra, hogy "ő orvos", akkor a he is a doctor és a she is a doctor fordítás is megjelenik, jelezve, hogy melyik kifejezés vonatkozik a férfire és melyik a nőre.

©

A funkció jelenleg csak az angolról francia, olasz, portugál vagy spanyol nyelvre fordításkor működik, illetve a törökről angolra való fordításkor. Erre láthattunk a fenti képen is példát.

A tervek szerint több nyelvre, valamint az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre készült Fordító appba is kiterjesztenék a dolgot, de hogy mikor, arról egyelőre nem beszéltek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük