szerző:
hvg.hu

Soha nem láttak még akkora és olyan állapotú vérrögöt a San Franciscó-i Egyetem orvosai, mint amit az egyik szívelégtelenségben szenvedő betegük köhögött fel.

Krónikus szívelégtelenségben szenvedett az a 36 éves amerikai férfi, aki egy egészen elképesztő eset miatt került bele a New England Journal of Medicine című tudományos lapba. A nemrég elhunyt beteg egy súlyos köhögőroham alkalmával egy több mint 15 centiméteres vérrögöt köhögött fel, ami szinte tökéletesen formázta meg a jobb tüdejének hörgőhálózatát.

Az orvosok régóta küzdöttek már a férfi betegségével, aki többek között szívritmus-szabályozót is kapott, írja az esetét ismertető The Atlantic. Amikor a betegsége súlyosbodott és az intenzív osztályra került, és egy kamrai segédeszközt ültettek be neki, emellett pedig heparint is kapott a véralvadás ellen.

©

A férfinak az ezt követő hetekben komoly légzési nehézsége támadt, többször is vért köhögött fel. Az egyik ilyen súlyos roham alkalmával köhögte fel a képen is látható vérrögöt. Később már nem volt jele vérzésnek, ám egy héttel később a szívelégtelenség okozta szövődmények miatt elhunyt.

Georg Wieselthaler, a San Franciscói Egyetem orvosa szerint a heparint azért kellett kapnia a betegnek, hogy a beültett kamrai segédeszköz miatt nehogy vérrög alakuljon ki a betegben. Ebben az esetben azonban a szívből kiáramló vér a friss oxigént felvéve egy ilyen óriási vérröggé állt össze.

Wieselthaler szerint mindez azért történhetett meg, mert a páciensnek olyan fertőzése volt, ami fibrinogén felhalmozódását okozta a vérében. Ez a fehérje felelős a vér alvadásáért. A szakember szerint bár hasonló esetek már fordultak elő, ekkora méretű (és ilyen állapotú) vérrögöt még soha nem láttak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat