szerző:
hvg.hu

Soha nem láttak még akkora és olyan állapotú vérrögöt a San Franciscó-i Egyetem orvosai, mint amit az egyik szívelégtelenségben szenvedő betegük köhögött fel.

Krónikus szívelégtelenségben szenvedett az a 36 éves amerikai férfi, aki egy egészen elképesztő eset miatt került bele a New England Journal of Medicine című tudományos lapba. A nemrég elhunyt beteg egy súlyos köhögőroham alkalmával egy több mint 15 centiméteres vérrögöt köhögött fel, ami szinte tökéletesen formázta meg a jobb tüdejének hörgőhálózatát.

Az orvosok régóta küzdöttek már a férfi betegségével, aki többek között szívritmus-szabályozót is kapott, írja az esetét ismertető The Atlantic. Amikor a betegsége súlyosbodott és az intenzív osztályra került, és egy kamrai segédeszközt ültettek be neki, emellett pedig heparint is kapott a véralvadás ellen.

©

A férfinak az ezt követő hetekben komoly légzési nehézsége támadt, többször is vért köhögött fel. Az egyik ilyen súlyos roham alkalmával köhögte fel a képen is látható vérrögöt. Később már nem volt jele vérzésnek, ám egy héttel később a szívelégtelenség okozta szövődmények miatt elhunyt.

Georg Wieselthaler, a San Franciscói Egyetem orvosa szerint a heparint azért kellett kapnia a betegnek, hogy a beültett kamrai segédeszköz miatt nehogy vérrög alakuljon ki a betegben. Ebben az esetben azonban a szívből kiáramló vér a friss oxigént felvéve egy ilyen óriási vérröggé állt össze.

Wieselthaler szerint mindez azért történhetett meg, mert a páciensnek olyan fertőzése volt, ami fibrinogén felhalmozódását okozta a vérében. Ez a fehérje felelős a vér alvadásáért. A szakember szerint bár hasonló esetek már fordultak elő, ekkora méretű (és ilyen állapotú) vérrögöt még soha nem láttak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Kirúgták, de Mourinhónak nincs mit mondania

Kirúgták, de Mourinhónak nincs mit mondania

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz