szerző:
hvg.hu

Hiába számítanak veterán eszköznek a személyhívók, Japánban még most is több ezren használják őket. Hamarosan azonban nekik is búcsút kell inteniük a ma már elavult technológiának.

A személyhívók – melyeket gyakran csak csipogókként emlegettek akkor, amikor még emlegették őket – valaha nagyon hasznos eszköznek számítottak. Hetekkel tovább bírták, mint bármilyen mobil, és használatuk sem volt túl bonyolult. Amolyan "egyirányú sms-ként" működtek. Az üzenni szándékozó félnek fel kellett hívnia egy (akkor még jellemzően vezetékes) telefonról a személyhívó szolgáltatás központját, bediktálnia egy rövid üzenetet. A központ ezután továbbította az üzenetet a hívó fél készülékére – ami ekkor csipogott –, ahol a célszemély elolvashatta a szöveget. Válaszolni már nem tudott rá, csak ha keresett egy telefont, amelyről ő is felhívhatta a központot.

A csipogók hanyatlása az első mobilok megjelenésével kezdődött, mára pedig szinte teljesen eltűntek. Japánban azonban egy kemény mag még kitart mellettük: a SoraNews24 számolt be arról, hogy Japánban most is akad 1500 olyan ember, aki napi szinten használja őket. Azonban mivel semmi nem tart örökké, az egyik nagy szolgáltató, a Tokyo Telemessage is úgy döntött, ideje örök nyugalomra helyezni a már elavult technológiájú személyhívókat. Azért nem sietik el: a hálózatot 2019 szeptemberében kapcsolják le.

Nem kis érdekesség, hogy a legnagyobb japán telekommunikációs cégek, köztük az NTT DoCoMo, amely elsők között kínált csipogókat, 2007-ben kísérletet tett arra, hogy egy utolsó fejezetet nyisson a személyhívóknak: minden eszközt leakcióztak, hogy a megmaradt darabokat is értékesíteni tudják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Windows 7-et használ? Már csak egy nyugodt éve maradt

Windows 7-et használ? Már csak egy nyugodt éve maradt

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni

MLSZ: Néhány meccsre kell majd csak névre szólóan jegyet venni

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral