szerző:
hvg.hu

A Group-IB nevű orosz kiberbiztonsági elemzőcég legfrissebb jelentése szerint 30 ország kormányzati oldalairól és szervereiről lophattak adatokat a hackerek, és ebben Magyarország is érintett.

Másfél év leforgása alatt több mint 40 ezer kompromittálódott kormányzati hozzáférést talált a neten egy orosz kibervédelmi cég, a Group-IB – szúrta ki a jelentést a Kiberblog. Az adatok 30 országból származnak, amelyek között Románia, Bulgária, Lengyelország, Svájc vagy épp Olaszország mellett a magyar kormányzati szervek és kormányzati oldalak is érintettek.

A beszámoló szerint a hackerek olyan malware/spyware vírusokkal dolgoztak (AZORult, Pony, Qbot), amelyek közvetlenül a számítógépekről szerzik meg a szükséges információt – ebben az esetben a bejelentkezési adatokat. A vírusok figyelik, hogy a megfertőzött eszközön mikor jelentkezik be a felhasználó, és automatikusan rögzíti a billentyűk leütését, a kitöltött bejelentkezési formokat. Emellett fontos fájlokat tudnak ellopni a gépről, de a "klasszikus" módszerrel, a munkamenet átirányításával is operálnak. Ilyenkor a felhasználót egy, az általa felkeresni kívánt oldalhoz nagyon hasonló oldalra irnyítja át a vírus, így szerezve meg a bejelentkezési adatokat.

Hogy a magyar kormányzati szervereket és oldalakat mennyire érinti az ügy, azt nem tudni. A Kiberblog egy másik forrásból származó összesítése szerint viszont több mint 5000 gov.hu-s felhasználói rekord szivárgott ki az elmúlt években, és legalább 261 olyan hozzáférésre is van bizonyíték, amelyek valamely vírus miatt kompromittálódtak.

©

A legnagyobb veszélyt ugyanakkor az jelenti, hogy nemcsak a kormányzati szereplők adatait lehet így ellopni, hanem a hétköznapi felhasználókét is, akik saját e-mail-címükkel bejelentkeznek egy kormányzati oldalra.

"Ha Magyarországot nézzük, a rendszer utoljára 6 órája akvizitált olyan rekordot, amelyben valamilyen gov.hu-s felhasználó érintett" – olvasható a blogon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ez igazi fenyegetés: az oroszok már a gépeinkben vannak

A Group-IB orosz biztonsági elemzőcég jelentése szerint oroszajkú hackerek körülbelül 4,5 milliárd dolláros bevételre tettek szert tavaly különféle online bűnelkövetési taktikákkal. Ez mintegy 36 százaléka a globális 12,5 milliárd dolláros teljes bevételnek. A kiberbűnözés káoszából szervezettség lett, a fenyegetés egyre nagyobb.

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány