szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Group-IB nevű orosz kiberbiztonsági elemzőcég legfrissebb jelentése szerint 30 ország kormányzati oldalairól és szervereiről lophattak adatokat a hackerek, és ebben Magyarország is érintett.

Másfél év leforgása alatt több mint 40 ezer kompromittálódott kormányzati hozzáférést talált a neten egy orosz kibervédelmi cég, a Group-IB – szúrta ki a jelentést a Kiberblog. Az adatok 30 országból származnak, amelyek között Románia, Bulgária, Lengyelország, Svájc vagy épp Olaszország mellett a magyar kormányzati szervek és kormányzati oldalak is érintettek.

A beszámoló szerint a hackerek olyan malware/spyware vírusokkal dolgoztak (AZORult, Pony, Qbot), amelyek közvetlenül a számítógépekről szerzik meg a szükséges információt – ebben az esetben a bejelentkezési adatokat. A vírusok figyelik, hogy a megfertőzött eszközön mikor jelentkezik be a felhasználó, és automatikusan rögzíti a billentyűk leütését, a kitöltött bejelentkezési formokat. Emellett fontos fájlokat tudnak ellopni a gépről, de a "klasszikus" módszerrel, a munkamenet átirányításával is operálnak. Ilyenkor a felhasználót egy, az általa felkeresni kívánt oldalhoz nagyon hasonló oldalra irnyítja át a vírus, így szerezve meg a bejelentkezési adatokat.

Hogy a magyar kormányzati szervereket és oldalakat mennyire érinti az ügy, azt nem tudni. A Kiberblog egy másik forrásból származó összesítése szerint viszont több mint 5000 gov.hu-s felhasználói rekord szivárgott ki az elmúlt években, és legalább 261 olyan hozzáférésre is van bizonyíték, amelyek valamely vírus miatt kompromittálódtak.

©

A legnagyobb veszélyt ugyanakkor az jelenti, hogy nemcsak a kormányzati szereplők adatait lehet így ellopni, hanem a hétköznapi felhasználókét is, akik saját e-mail-címükkel bejelentkeznek egy kormányzati oldalra.

"Ha Magyarországot nézzük, a rendszer utoljára 6 órája akvizitált olyan rekordot, amelyben valamilyen gov.hu-s felhasználó érintett" – olvasható a blogon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ez igazi fenyegetés: az oroszok már a gépeinkben vannak

A Group-IB orosz biztonsági elemzőcég jelentése szerint oroszajkú hackerek körülbelül 4,5 milliárd dolláros bevételre tettek szert tavaly különféle online bűnelkövetési taktikákkal. Ez mintegy 36 százaléka a globális 12,5 milliárd dolláros teljes bevételnek. A kiberbűnözés káoszából szervezettség lett, a fenyegetés egyre nagyobb.

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az