szerző:
MTI

Egyre több szélsőséges csapadékhoz vezet a klímaváltozás Európában, az Egyesült Államokban és Oroszországban – derül ki a Potsdami Klímakutató Intézet szerdán bemutatott tanulmányából.

Az eredmények szerint ezekben a régiókban a jövőben egyre több áradás és nagy mezőgazdasági termésveszteség várható. Ugyanakkor több aszály is lehet, főként Afrikában. "Tanulmányunk egyik fő következtetése, hogy a trópusi és szubtrópusi szárazföldi területeken általában több száraz rekord, az északabbra fekvő területeken pedig több nedves rekord dőlhet meg – mondta el Dim Coumou, a jelentés egyik szerzője.

A kutatást a szakértők a világ 50 ezer adatgyűjtő állomásáról érkező adatok alapján végezték: elemezték a világ havi csapadékrekordjaira vonatkozó változásokat. Ezek szerint az Egyesült Államok keleti és központi régióiban 1980 és 2013 között több mint 25 százalékkal nőtt a rekordcsapadékkal rendelkező hónapok száma. Az afrikai Száhel övezetben (a Szahara déli szegélyén) és a Szaharától délre ellenben 50 százalékkal növekedtek a szárazsági rekordok.

[Túlzás nélkül sokkoló: az eddigi 20 legforróbb évet az elmúlt 22 évben mérték]

A tanulmányban a szakértők összehasonlították az extrém időjárási jelenségeket olyan szélsőségekkel, amelyek a hosszú távú klímaváltozás nélkül lennének várhatóak. "Aggasztó, hogy már egy Celsius-fokos globális felmelegedéssel jelentősen növekszik az ilyen extremitások száma" – mondta Jascha Lehmann szerző.

A tudósok a lengyelországi Katowicében tartott ENSZ-klímakonferencia résztvevőit arra szólították fel, hogy találjanak megoldást a Föld felmelegedésének korlátozására. Megegyezés nélkül ugyanis a Föld még ebben az évszázadban eléri a 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. "A fizika azt mondatja velünk, hogy emiatt ezek a szélsőséges csapadékos jelenségek tovább fognak erősödni" – magyarázta Lehmann.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három gyerek maradt árván a hétfői, M3-ason történt tragédia után

Három gyerek maradt árván a hétfői, M3-ason történt tragédia után

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Egy időre Pápára költöztetik a Gripeneket

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Kibukott Szabó Kimmel a színházban mobilozókra

Kibukott Szabó Kimmel a színházban mobilozókra

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat