szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy érdekes projekt részeként Kínában nem a szemétbe dobják a megmaradt, de emberi fogyasztásra már alkalmatlan ételt, hanem a csótányokkal etetik meg. A szakértők szerint így naponta akár 50 tonna konyhai hulladékot is újra lehet hasznosítani.

Világszerte rengeteg étel landol a kukában a nap végén, pedig egy kis tudatossággal sokat lehet tenni a pazarlás ellen. Vannak azonban országok, ahol sokkal komolyabb a baj. Ilyen például Kína is, de egy Santung tartományi mezőgazdaság nemrég remek tervet eszelt ki, hogyan lehetne kicsit visszább venni. Igaz, gyomor is kell hozzá.

A farmon ugyanis rengeteg csótányt gondoznak, de elsősorban azért, hogy a megmaradt ételt velük, a falánk rovarokkal tüntessék el. A más módon nem hasznosítható konyhai hulladékot csöveken keresztül juttatják be a csótányokkal teli tárolókba, amik aztán az egészet felfalják.

Az ötletgazdák szerint tervük kicsit őrültnek tűnhet, de a számok őket igazolják: a csótányok naponta akár 50 tonna romlott ételt is képesek elpusztítani. Ez pontosan hét jól megtermett elefánt súlya – adta hírül a World Economic Forum.

Jövőre további három ilyen üzem megnyitását tervezik, amelyek az elhangzottak szerint a hétmillió lakosú Csinan város által termelt hulladék körülbelül egyharmadát lesznek képesek újrahasznosítani. A csótányokat amúgy nem pusztítják el: a szakértők szerint attól, hogy romlott ételt etetnek velük, nem lesz semmi bajuk, így aztán ugyanúgy fogyaszthatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint Tapolcán

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban