szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régi korok házépítési praktikáit vegyítette a modern kor 3D-s nyomtatási technológiájával egy olasz cég, hogy valóban elérhető árú, környezetkímélő, gyorsan elkészülő lakóhelyet hozzon létre.

Házat vegyek vagy telefont? A kérdés nem is olyan vicces, ugyanis a WASP nevű olasz startup olyan modern kunyhót készít 3D nyomtatással, amelynek teljes falazatát mindössze 1000 dollárból sikerült felhúzni – ennyi pénzért adnak ma számos csúcstelefont. A Gaia nevű házat emlegetik a világ első 3D nyomtatóval készült agyagházaként. Ha a tető és a további szükséges szerkezeti elemek költségét is számoljuk, akkor sem kell rá többet költeni, mintha két-három darab csúcsmobilt vennénk. (Sőt, ha a legdrágább iPhone-modell 577 ezer forintos árát nézzük, akkor talán már a másfélszeres szorzó is elég.)

©

A cég a fazekasságból, illetve letűnt korok természetes anyagokból készült épületeiből merítette az ihletet egy olyan földszintes lakóhelyhez, amely agyagból, rizsből, rizsporból és szalmából készül. A természetes szálak, állítja a WASP, minimalizálják a száraz keverék zsugorodását, és kellő mechanikai szilárdságot adnak a réteges szerkezetnek. A ház alapja persze beton, a tetőszerkezethez pedig fát használnak, mészszigeteléssel. A fenntartható architektúra kialakítása a RiceHouse-zal folytatott hosszas kutatás eredménye.

©

Főszerephez jut még egy óriási 3D nyomtató is (Big Delta 3D), ez rakja egymásra a rétegeket. A valóban természetes anyagokból nyomtatott, 30 négyzetméter alapterületű, 40 centis falakkal szerelt ház mindössze 10 nap alatt elkészül, és igen nagy előnye, hogy a hideget és a meleget is jól tartja. A házon van egy óriási ablak is, ez dél-nyugati tájolású, hogy kihasználja a Nap energiáját. Mivel alig van szükség emberi munkaerőre, garantált, hogy a ház építésénél nem lépik túl az ezerdolláros költséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Taxival ment az erdőbe az elrejtett kábítószerért a díler, elfogták

Taxival ment az erdőbe az elrejtett kábítószerért a díler, elfogták

Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére

Már a szellőztetés is hatékony lehet a koronavírus-fertőzés megelőzésére