szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a regnáló amerikai vezetők nem nevezhetők a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosainak, az Egyesült Államok keleti partján élők a napokban saját bőrükön is tapasztalhatják a globális felmelegedés intenzív következményét.

Még el sem érte a Florence hurrikán az amerikai partvidéket, amikor a New York-i Stony Brook Egyetem és a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói már közreadták a később trópusi viharrá gyengülő időjárási jelenséggel kapcsolatos első tudományos eredményeiket. Az amerikai tudósok azt vizsgálták, hogy – feltéve, hogy egy globális felmelegedés nélküli világban is kialakult volna – miképpen formálódna és mit hozna magával a hurrikán, ha nem számolnánk az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásaival.

A Kevin Reed vezette kutatócsoport egy egyszerű számítógépes szimulációt végzett el, amelynek során az aktuális időjárási körülményekből „kivontak” néhány tényezőt. A múlt század meteorológiai adatait jegyző C20C+ projekt adatbázisára alapozva „tekerték vissza az órát”, és összehasonlították a jelenlegi körülményeket az így kialakított „hűvösebb világ” befolyásoló tényezőivel. Tették mindezt azért, mert a trópusi ciklonok kialakulásában meghatározó szerepük van a hőmérsékleti viszonyoknak: az óceán meleg és nedves levegője párolgásával táplálja a kialakuló vihart. Minél melegebb a felszínközeli víz, annál több „erőt gyűjt” a ciklon.

A Florance a ŰNemzetközi Űrállomásról. Részben emberi alkotás, ami az űrből is látszik.
©

Reed és társai szerint a Florence esetében a klímaváltozás hatása jelentős: a jelenlegi, melegebb viszonyok közepette a hurrikán átmérője 80 kilométerrel nagyobb, mint a felmelegedés nélküli, hűvösebb világ körülményeivel kalkulálva. Ráadásul a vihar legintenzívebb területein 50 százalékkal nagyobb csapadékmennyiséget mutatott a szimuláció.

A gyorselemzés eredményei nem tekinthetők egyenrangúnak a hosszas analízis után tett megállapításokkal – ezt hangsúlyozza Reedék munkájával kapcsolatban az éghajlatváltozás hatásait évek óta vizsgáló World Weather Attribution kutatócsoport. Állásfoglalásukban ugyanakkor azt is hozzáteszik, tulajdonképpen csak a pontos érték kérdéses. Azt ugyanis rengeteg megfigyelés és korábbi modellezés is alátámasztja, hogy a globális felmelegedés növeli a trópusi ciklonokból lezúduló csapadék mennyiségét. A tavaly a Karib-tengerben képződött, majd Észak-Amerika délkeleti partvidékén át egészen Texas és Louisiana államokig eljutó Harvey esetében az utólagos elemzések azt állapították meg, hogy a klímaváltozás volt felelős a hurrikán által okozott esőzések 19–38 százalékáért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn