szerző:
hvg.hu

Kutatók egy 1900-as járványkitörést vizsgálva jutottak arra, hogy az embereken élősködő vérszívókon keresztül terjedhetett a betegség.

Egy 1900-as glasgow-i pestisjárványt vizsgálva arra jutottak az oslói egyetem kutatói, hogy az eddig hibáztatott patkányok helyett az emberek voltak a felelősek a járvány kitöréséért - írja a BBC.

Glasgow-ban 1900 augusztusában tört ki ismételten a bubópestis járvány a sűrűn lakott és meglehetősen koszos Gorbals negyed bérházaiban - ez a járványkitörés az úgynevezett harmadik nagy pestisjárvány része volt, amely 1855 és 1960 között zajlott világszerte, milliókkal végezve különösen Kínában és Indiában.

Glasgow-ban a járvány 1900-ban csak 35 embert betegített meg és 16 emberrel végzett, a megállításához komoly fertőtlenítési rendelkezéseket vezettek be a tömegközlekedési járműveken, de még a pénzérméket is fertőtlenítették, és több száz patkányt is kiirtottak, holott a patkányokon nem is találták meg a pestis kórokozóját.

A helyi hatóságok már akkor arra gyanakodtak, hogy patkánybolhák helyett emberről emberre terjedhet a betegség valamilyen vérszívó által, most pedig az oslói egyetem kutatói ugyanerre jutottak a Royal Society Open Science nevű folyóiratban publikált tanulmányukban.

A kutatók korabeli orvosi feljegyzéseket elemezve bebizonyították, hogy az új megbetegedések legnagyobb százalékban a betegekkel kapcsolatba lépőknél jelentek meg. Az első beteg egy halkereskedő nő volt az unokájával, ezután pedig azok kapták el a betegséget, akik meglátogatták őt, családtagok és a környéken lakók. A betegség valószínáleg az emberi bolhák és tetvek révén terjedhetett tovább, ehhez viszont tartós és közeli kapcsolat szükséges a két ember között, vagy egy otthonban kell tartózkodniuk, vagy például ruhát cserélni.

A betegség lappangási időszaka miatt pedig könnyen adhatták át egymásnak a betegséget az emberek.

(kiemelt képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Instant tudomány

Fotó: Nem a patkány, hanem ez a szimpatikus rágcsáló okozta a pestisjárványokat

Valahányszor a futóegerek és a bolhák számára kedvező időjárási feltételek voltak Ázsia középső részén, néhány évvel később a pestist okozó baktérium felütötte a fejét az európai kikötővárosokban, és idővel az egész kontinensen szétterjedt – derítették ki norvég kutatók. Az időjárási adatok nem igazolják azt a közkeletű feltételezést, hogy a patkányok terjesztették el Európában többször is a fekete halált.

Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult

Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

A Spar után az Auchan is nagyot emel a béreken

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e