szerző:
hvg.hu

Kicsivel több mint fél év alatt megduplázódott azoknak az eszközöknek a száma, amelyen a Google digitális asszisztense várja a felhasználók utasításait.

Komoly bejelentést tett a Google még 2018 májusában. Akkor arról beszéltek a szokásos éves I/O fejlesztői konferencián, hogy a Google digitális asszisztense már 500 millió eszközön várja a felhasználók utasításait. A keresőóriásnál viszont mertek nagyot álmodni, és könnyen lehet, hogy be is jön a számításuk. A legfrissebb előrejelzés szerint január végére a Google Assisztens már 1 milliárd eszközön lehet majd ott.

[A Google újraforgatta a Reszkessetek, betörők!-et Macaulay Culkinnal]

Persze az, hogy épp most érkezik a prognózis, talán nem is annyira a véletlen műve, az Amazon ugyanis néhány napja jelentette be, hogy már 100 millió Alexa van használatban. Ehhez képest a Google-nek közel tízszer nagyobb a piaci részesedése, ami igen meggyőző fölénynek tűnik.

Az Androidcentral beszámolója szerint egyetlen év alatt mintegy megnégyszereződött a Google digitális asszisztensének használata, ami egyértelműen a globális piacnyitásnak köszönhető. 2018 elején még "csak" nyolc nyelven beszélt és 14 országban volt elérhető, mára ez 30 nyelvre és 80 országra bővült. A Google Asszisztens ráadásul képes egyszerre több nyelvet is beszélni, ami szintén megkönnyíti a használatát.

©

A cég közölte azt is, a karácsonyi szezon alatt több millió darabot adtak el a Google Home eszközeiből, az egyik legnépszerűbb termékük pedig a Google Home Hub volt. A Google Asszisztens jelenleg 1600 márka mintegy 10 ezer termékén található meg.

Hogy mekkora potenciál van még a digitális asszisztensekben, azt a Google mutatta még meg tavaly májusban. Gyakorlatilag sikerült megalkotniuk a mesterséges intelligenciát, ami úgy foglal időpontot telefonon, hogy a hívott félnek fogalma sincs arról, nem emberrel, hanem géppel beszélget. A tesztről videó is készült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők