Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Las Vegas-i CES 2019 technológiai szakkiállításon néztük meg, hogyan működik az egészségügyi termékeiről ismert Omron évek óta ígért, most végre piacra dobott vérnyomásmérős órája. Nem véletlenül dolgoztak rajta ilyen sokáig.

Ha valamelyik mainstream technológiai óriás, az Apple vagy a Samsung kiad egy egészségügyi funkcióval is rendelkező kütyüt, majd a mindennapok próbái során kiderül, hogy az nem éppen a kórházi eszközökkel mért értéket mutatja, gyorsan túllépünk rajta. Mint újságírók és mint fogyasztók is. Előbbi szerepünkben megírjuk, hogy a kütyü tapasztalataink szerint nem tűpontos, így az orvost nem helyettesíti, de azért krónikus problémákat, pláne trendszerűségeket még így is kimutathat, a veszélyeztetetteknek érdemes tenni vele egy próbát. A felhasználók egy része (joggal) hőzöng egy kicsit, de másnap ugyanúgy nyomogatja az iPhone-ját és bekapcsolja a Samsung tévéjét, közben pedig nem érzi magát kényelmetlenül.

Használat közben az Omron egészségügyi intézményekben is alkalmazott vérnyomásmérője
©

Egészen más megítélés alá esik, ha egy Omron kaliberű vállalat áll elő egy mindennapos felhasználásra szánt egészségügyi újdonsággal. A cég otthoni diagnosztikában is használatos vérnyomásmérői köszönnek vissza az orvosi rendelőkből is. Tíz-, vagy inkább százmillió embert – majd sok tízezer részvényest –rosszul érintene, ha kiderülne, hogy Omron márkanév alatt pontatlan vérnyomásmérők is kikerülhetnek a gyárból. Jól tudják ezt a japán vállalatnál is, alighanem ez magyarázza, miért is nem került eddig piacra az immár három éve – Project Zero néven – emlegetett, vérnyomásmérős órájuk.

©

Elsőre talán érthetetlennek tűnik, hogy ha az online piactereken 20-30 dollárért már évek óta találni hasonló mérést ígérő karpántokat, akkor az ezen a területen évtizedes tapasztalattal rendelkező Omron miért nem volt képes összerakni gyorsan egy ugyanolyat. A választ a Las Vegasban zajló CES szakkiállítás Omron-standján azonnal megkaptuk: a HeartGuide nem ugyanolyan. Nem a marketingmenedzser szövegkönyvéből idézünk, az óra valóban más, ugyanis az olcsó konkurensekkel és az Apple nem túl olcsón EKG-funkciót ígérő megoldásával szemben az Omron HeartGuide nem optikai érzékelőket használ. És ez bizony óriási különbség. Például azért, mert így nem torzítja a mérést a kézen lévő szőrzet.

A karóra hasonlóan működik, mint a jól ismert, hagyományos vérnyomásmérők, annyi különbséggel, hogy azt a bizonyos pumpálást nem a felkarunkon, hanem a csuklónkon végzi el. Ebből következően a HeartGuide pántja valamivel vastagabb, mint egy normál karóráé. A milánói divathéten aligha villogtatják majd a kütyüt, de élő szemrevételezés után azt kell mondanunk, hogy a mindennapokban bőven vállalható a HeartGuide kinézete. Semmivel nem hordhatatlanabb, mint néhány okosóragyártó vaskosabb aktuális modellje. Különbség, persze, hogy egy sima okosóra viselése inkább kényelmi és szórakoztató célú, az Omron újdonságát választók "kötött pályán" mozognak: a felhasználók nagy része vélhetően azért választja majd az eszközt, mert egészségügyi szükséglet viszi rá.

©

Hasonló helyzetekben, amikor folyamatos (vagy legalább 24 órás) vérnyomásmérésre volt szükség, eddig leginkább a kis táskaként viselhető, úgynevezett ABPM-készüléket lehetett elhozni a kórházakból. Akin volt már, az tudja: lehet vele élni a mindennapokat hosszabb távon is – de nem érdemes. Az Omron órája jóval barátságosabb viselet.

A gyártó helyszíni bemutatója szerint a kütyü fél perc alatt méri meg a vérnyomást. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy egy gomnyomást követően a felhasználó maga elé tegye a kezét, és kivárja a folyamatot. Az egészet automatizálni is lehet, így a készülék alvás közben is képes monitorozni az aktuális értékeket.

Szemrevételezéssel nehéz lett volna megállapítanunk, hogy mennyire pontosan, de ennek meghatározása már persze nem egy kiállításon járó újságíró dolga, elvégzik helyette a kísérleti és tanúsító laboratóriumok. A szóban forgó termék megkapta az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal minősítését.

A lépésszámlálóként és alvásfigyelőként is működő, okostelefonhoz kapcsolható Omron HeartGuide karóra az Egyesült Államokban keddtől rendelhető, 499 dolláros (kb. 140 ezer forint) áron. A gyártó azt ígeri, Európában valamikor ősszel kerül majd forgalomba.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A magyar vízilabdát szó szerint a meleg vízzel együtt találták fel

A magyar vízilabdát szó szerint a meleg vízzel együtt találták fel

Országosan legalább 160-170 ezer embert bocsáthattak el a cégek

Országosan legalább 160-170 ezer embert bocsáthattak el a cégek

Kivásárolja a debreceni önkormányzat a Szima családot a DVSC-ből

Kivásárolja a debreceni önkormányzat a Szima családot a DVSC-ből