szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Esetlegességeik ellenére is életeket menthetnek és új egészségtudatosságot hozhatnak a manapság sorra megjelenő mobil EKG-készülékek.

Ha valakinek szívinfarktust jelző mellkasi fájdalmai vannak, de még sosem élt át hasonlót, könnyen lehet, hogy csak legyint rá, és nem megy azonnal kórházba, (...) holott a túlélési esélyei annál jobbak, minél hamarabb szabadítjuk fel az elzáródott artériát" – hangsúlyozta J. Brent Muhlestein amerikai kardiológus (AHA) minapi chicagói konferenciáján. A professzor egy olyan új fejlesztésű, okostelefonnal kombinált, házilag is használható EKG-berendezés klinikai tesztjéről számolt be, amely alkalmasnak látszik az általában a koszorúér elzáródásával járó heveny szívinfarktus korai felderítésére. Ez azért is újdonság, mert a piacon lévő hasonló, ugyancsak mobiltelefonos applikáción keresztül működtethető készülékek nem ígérnek ilyen mélységű monitorozást.

Az Apple új okosóráját is azzal reklámozzák, hogy tulajdonosa bármikor elkészítheti vele az EKG-ját, amelynek alapján képes felismerni az esetleges pitvarfibrillációt, akár tünetmentes pácienseknél is. Az erre az Egyesült Államokban is csak múlt hét csütörtökétől használható órával kapcsolatban azonban sok a szakmai fenntartás.

Ami a mérés megbízhatóságát illeti, a "lakossági" EKG-k között van olyan, amelyiket a mellkasra helyezve kell használni, de a többség egy kis lapos készülékbe helyezte az elektródákat, azokat kell a két kéz ujjaival megérinteni. Így történik ez a magyar fejlesztésű, már több tucat hazai karidológiai szakrendelőben használt Wiwe esetében is, amely a pitvarfibrilláció kockázatán túl egy sor egyéb EKG-eltérést, például korai ütéseket vagy kóros pulzusingadozást is jelez, és a vér oxigéntelítettségét is méri.

Akárhogyan is, a fejlesztések kapcsán az is felvetődik, van-e szükség rendszeres szívmonitorozásra.

A témáról bővebben a friss HVG hetilap Tech + tudomány rovatában olvashat.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!