szerző:
hvg.hu

Esetlegességeik ellenére is életeket menthetnek és új egészségtudatosságot hozhatnak a manapság sorra megjelenő mobil EKG-készülékek.

Ha valakinek szívinfarktust jelző mellkasi fájdalmai vannak, de még sosem élt át hasonlót, könnyen lehet, hogy csak legyint rá, és nem megy azonnal kórházba, (...) holott a túlélési esélyei annál jobbak, minél hamarabb szabadítjuk fel az elzáródott artériát" – hangsúlyozta J. Brent Muhlestein amerikai kardiológus (AHA) minapi chicagói konferenciáján. A professzor egy olyan új fejlesztésű, okostelefonnal kombinált, házilag is használható EKG-berendezés klinikai tesztjéről számolt be, amely alkalmasnak látszik az általában a koszorúér elzáródásával járó heveny szívinfarktus korai felderítésére. Ez azért is újdonság, mert a piacon lévő hasonló, ugyancsak mobiltelefonos applikáción keresztül működtethető készülékek nem ígérnek ilyen mélységű monitorozást.

Az Apple új okosóráját is azzal reklámozzák, hogy tulajdonosa bármikor elkészítheti vele az EKG-ját, amelynek alapján képes felismerni az esetleges pitvarfibrillációt, akár tünetmentes pácienseknél is. Az erre az Egyesült Államokban is csak múlt hét csütörtökétől használható órával kapcsolatban azonban sok a szakmai fenntartás.

Ami a mérés megbízhatóságát illeti, a "lakossági" EKG-k között van olyan, amelyiket a mellkasra helyezve kell használni, de a többség egy kis lapos készülékbe helyezte az elektródákat, azokat kell a két kéz ujjaival megérinteni. Így történik ez a magyar fejlesztésű, már több tucat hazai karidológiai szakrendelőben használt Wiwe esetében is, amely a pitvarfibrilláció kockázatán túl egy sor egyéb EKG-eltérést, például korai ütéseket vagy kóros pulzusingadozást is jelez, és a vér oxigéntelítettségét is méri.

Akárhogyan is, a fejlesztések kapcsán az is felvetődik, van-e szükség rendszeres szívmonitorozásra.

A témáról bővebben a friss HVG hetilap Tech + tudomány rovatában olvashat.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja