szerző:
hvg.hu

Az Európai Bíróság főtanácsadója, Maciej Szpunar a Google mellett, a francia adatvédelmi hatósággal szemben foglalt állást abban, hogy a Google-nek hol is kell alkalmaznia a felejtés jogát.

Az Európai Bizottság 2014-ben egy nagyon fontos döntést hozott: ekkor lépett életbe a "felejtés joga", amely nagyjából annyit tesz, a magánszemélyeknek jogukban áll a róluk szóló oldalak eltávolítását kérni a keresőkből. Az azóta eltelt években több millió ilyen kérés érkezett a keresőóriáshoz, ezek között pedig egy magas rangú magyar politikust is találni.

A 2014 óta fennálló "felejtés joga" miatt azonban a francia adatvédelmi hatóság (Commission nationale de l'informatique et des libertés), a CNIL 2016-ban nekiment a Google-nek. Mindezt azért tették meg, mert a keresőcég csak a francia internet számára tett elérhetetlenné egy kérést, a világ más országaiban viszont továbbra is meg lehetett találni azt.

A BBC beszámolója szerint a Google-t ezért 100 ezer euróra (jelenlegi árfolyamon 32,1 millió forint) büntette a hatóság, ők viszont fellebbeztek a döntés ellen, és az Európai Bíróságig vitték az ügyet. A keresőcég azzal érvelt, hogy a felejtés jogának kiterjesztése a "kevésbé demokratikus" berendezkedésű államok számára lehetne eszköz a cenzúrára.

©

Maciej Szpunar, az Európai Bíróság főtanácsnoka most azt javasolja, a bíróság a Google-nek adjon igazat. Állásfoglalása szerint a felejtés jogát csak az Európai Unión belül kell alkalmazni, az EU-n kívüli országokban végzett keresésekre (és a találati megjelenítésekre) viszont nem vonatkozik az előírás.

A jelenlegi állásfoglalás nem jelenti azt, hogy az Európai Bíróságnak is így kell döntenie, az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, a döntés és az állásfoglalás a legtöbb esetben megegyezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Jogunk van felejteni? Itt a Google érdekes statisztikája

Az Európai Bizottság májusi döntését követően bombázzák a Google-t a törlési kérésekkel. Van, amelyiket jogosnak ítél a keresőóriás, más esetben megtagadja a törlést. Itt a legfrissebb statisztika.

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet