szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bíróság főtanácsadója, Maciej Szpunar a Google mellett, a francia adatvédelmi hatósággal szemben foglalt állást abban, hogy a Google-nek hol is kell alkalmaznia a felejtés jogát.

Az Európai Bizottság 2014-ben egy nagyon fontos döntést hozott: ekkor lépett életbe a "felejtés joga", amely nagyjából annyit tesz, a magánszemélyeknek jogukban áll a róluk szóló oldalak eltávolítását kérni a keresőkből. Az azóta eltelt években több millió ilyen kérés érkezett a keresőóriáshoz, ezek között pedig egy magas rangú magyar politikust is találni.

A 2014 óta fennálló "felejtés joga" miatt azonban a francia adatvédelmi hatóság (Commission nationale de l'informatique et des libertés), a CNIL 2016-ban nekiment a Google-nek. Mindezt azért tették meg, mert a keresőcég csak a francia internet számára tett elérhetetlenné egy kérést, a világ más országaiban viszont továbbra is meg lehetett találni azt.

A BBC beszámolója szerint a Google-t ezért 100 ezer euróra (jelenlegi árfolyamon 32,1 millió forint) büntette a hatóság, ők viszont fellebbeztek a döntés ellen, és az Európai Bíróságig vitték az ügyet. A keresőcég azzal érvelt, hogy a felejtés jogának kiterjesztése a "kevésbé demokratikus" berendezkedésű államok számára lehetne eszköz a cenzúrára.

©

Maciej Szpunar, az Európai Bíróság főtanácsnoka most azt javasolja, a bíróság a Google-nek adjon igazat. Állásfoglalása szerint a felejtés jogát csak az Európai Unión belül kell alkalmazni, az EU-n kívüli országokban végzett keresésekre (és a találati megjelenítésekre) viszont nem vonatkozik az előírás.

A jelenlegi állásfoglalás nem jelenti azt, hogy az Európai Bíróságnak is így kell döntenie, az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, a döntés és az állásfoglalás a legtöbb esetben megegyezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Jogunk van felejteni? Itt a Google érdekes statisztikája

Az Európai Bizottság májusi döntését követően bombázzák a Google-t a törlési kérésekkel. Van, amelyiket jogosnak ítél a keresőóriás, más esetben megtagadja a törlést. Itt a legfrissebb statisztika.

Androidos? Régóta várt funkciót kap a Google Térkép

Androidos? Régóta várt funkciót kap a Google Térkép

A víruskutató szerint nem megfelelő a tesztelés és a kontaktkutatás Magyarországon

A víruskutató szerint nem megfelelő a tesztelés és a kontaktkutatás Magyarországon

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak