szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Shield nevű projekt eddig csak az Egyesült Államokban védte a túlterheléses támadásoktól (DDoS) a politikával kapcsolatos szereplőket, mostantól viszont Európában ugyanezt teszi majd.

A Google valamivel több mint 5 évvel ezelőtt, 2013 októberében indította útjára a Shield-projektet – a cég Jigsaw nevű inkubátorának égisze alatt –, ami a kibertámadások ellen igyekszik védelmet nyújtani. A Shield elsősorban a kis weboldalakra fókuszált, hogy megvédje azokat a DDoS, vagy közismertebb nevén a túlterheléses támadásoktól.

Nem sokkal később már a híroldalaknak is lehetőséget adtak, hogy bevonuljanak a védőernyő alá, 2018 májusában pedig tovább tágították a "felhasználók körét". A Google bejelentette, már a politikai aktivisták, jelöltek és kampányok számára is elérhetővé teszi a védelmet. Ez a lehetőség azonban csak az Egyesült Államok számára volt elérhető, mostantól azonban Európát is bevonják a projektbe.

Az időzítés valószínűleg nem véletlen, hiszen hamarosan EP-választásokat tartanak majd a kontinens vonatkozó országaiban, így a védelem kiemelten fontos feladat. Az elsődleges cél, hogy a hackerek ne tudják elérhetetlenné tenni a választással kapcsolatos fontos információkat közlő weboldalakat. Ez magában foglalja a híroldalakat, az újságírók oldalait, az emberi jogi szervezetek oldalait, valamint a választási oldalakat is.

Minderre valószínűleg szükség is lesz, az elmúlt években ugyanis egyre több európai választás környékén bukkantak fel orosz hackerek, amelyek valamilyen módon megpróbálták befolyásolni a szabad választásokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt