szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban kiderült, nagy cégek iOS-es alkalmazásai rögzítették a felhasználók kijelzőn tett aktivitásait. Az Apple példás gyorsasággal reagált.

Amellett, hogy a felhasználó engedélye és tudta nélkül rögzíthették az app használata közben tett mozdulatokat, még kényes felhasználói adatokhoz is hozzáférhettek nagy cégek (utazási oldalak, bankok, mobilszolgáltatók) alkalmazásai, amelyeket már több milliószor letöltötték. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, ezek az appok a Glassbox nevű analitikai cég technológiáját használják, abból a célból, hogy a fejlesztők javítani tudjanak az alkalmazáson a felhasználók érdekében. Az viszont végképp nem magyarázható a felhasználók érdekével, hogy mindeközben bankkártya-adatokhoz, e-mail címekhez, postai irányítószámokhoz férhettek hozzá.

Az ügy elég nagy port vert fel ahhoz, hogy az Apple figyelmét is felkeltse (érthetően: az appokat ugyanis az App Store-ból töltöték le), s a cég most arra kéri, a fejlesztőket, hogy adjanak egyértelmű tájékoztatást a felhasználóknak a Glassbox-technológia használatáról, és kérjenek egyértelmű beleegyezést ehhez.

©

„Az Apple ökoszisztémájában kiemelt fontosságú a felhasználók magánéletének védelme. Az App Store irányelvei előírják, hogy az alkalmazások felhasználói beleegyezést kérjenek, és egyértelmű vizuális jelzést adjanak, ha valamilyen módon rögzítik a felhasználó tevékenységét” – áll abban a közleményben, amelyet az Apple juttatott el az esetet feltáró TechCrunchnak.

Az Apple arról is tájékoztatta a fejlesztőket, hogy amennyiben alkalmazásaik megsértik a szigorú adatvédelmi feltételeket, ideiglenesen kitiltják az appokat az App Store-ból. Állítólag egy napot kaptak a fejlesztők a fentieknek megfelelő frissítésre, egyébként majd akkor kerülhet vissza az alkalmazás a app-áruházba, ha megfelel az előírásoknak.

Időközben a Glassbox is megszólalt az ügyben, és a MacRumorsnak küldött egy hosszabb nyilatkozatot, amelyben kifejti, hogy az iOS-es eszközökről gyűjtött adatokat nem használják a felhasználók utáni kémkedésre, és az információkat nem osztják meg harmadik féllel. Ráadásul lehetőséget adnak a felhasználóknak adataik elrejtésére (maszkolására).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!