Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hónapok pletykái és kiszivárgott információi után szerda este Londonban rántotta le a leplet a Samsung a legújabb csúcsmobiljáról, a Galaxy S10-ről, valamint annak különböző változatairól. A legerősebb változatban 1,5 TB tárhelyünk és 12 GB RAM memóriánk lesz, és bemutatkozott az első, 5G-képes mobil is.

Az elmúlt néhány év mintha azzal telt volna a Samsung számára, hogy keresik a megfelelő időpontot az éppen aktuális csúcsmobil bemutatására. Míg 2017-ben a Galaxy S8-at a saját, március végi rendezvényen mutatták be, a Galaxy S9 már február végén, a barcelonai Mobile World Congressen debütált. Az idei évben ismét változtattak a formulán, minden bizonnyal azért, hogy a konkurencia – ebben az esetben a Huawei – érkező csúcsmobiljával szemben minél nagyobb előnyre tudjanak szert tenni.

A dél-koreai cég éppen ezért az idei évben ismét egy saját rendezvényen rántotta le a leplet a Galaxy S10-ről, és annak különböző változatairól. Az eseményt még a 2018-as évhez képest is előrébb hozták, szűk egy héttel. A készülékeket február 20-án kora este Londonban mutatta be a Samsung. Azokról az S10-es okostelefonokról van szó, amikről az elmúlt hetekben/hónapokban már számtalan dolog kiszivárgott, megtoldva egy kis érdekességgel: a Galaxy S10, S10+ és S10E mellett bemutakozott a cég első, 5G-képes mobilja is.

A különbség (alig) látszik

Ahogy az már korábban napvilágot látott, a készülékek előlapját szinte teljes mértékben a kijelző foglalja el. A szenzorsziget eltűnt, helyette megjelent az Infinity O technológia – ami a 2018 decemberében bemutatott Galaxy A8-ban debütált először –, vagy közismertebb nevén a kameralyuk.

Samsung Galaxy S10 Plus
©

A Galaxy S10 és a Galaxy S10E elején egy, míg a Galaxy S10+ és a Galaxy S10 5G kijelzőjén két optika található. Erre viszont nagyon figyelni kell, mert a mobilok annyira egyformák, hogy könnyen össze lehet keverni őket. A bemutatón például volt olyan külföldi újságíró, aki hosszú ideig fotózta a három egymás mellé tett készüléket, mire kiderült, hogy valójában egy Galaxy S10+ és két Galaxy S10E van előtte.

Balról jobbra: Galaxy S10+, Galaxy S10, Galaxy S10E
©

Ha szeretnénk tudni, hogy melyik mobilt tartjuk a kezünkben, akkor – természetesen a méret szemrevételezése mellett – erre egy biztos lehetőségünk van: meg kell nézni, hogy a hátoldalra hány optikát szereltek be. A Galaxy S10E-nél "csak" két kamera található a hátlapon, az S10-nél és az S10+-nál három, az S10 5G-nél pedig négy.

©
©

Kamerailag

És ha már a kameráknál tartunk: a Galaxy S10E hátlapjára egy Dual Pixel technológiával ellátott 12 megapixeles, széles látószögű szenzor került f1,5-2,4 rekeszértékkel, amihez a 16 megapixeles, ultraszéles látószögű, f2,2-es rekeszértékkel bíró optika társult. Az előlapon lévő, szintén Dual Pixel technológiával felszerelt optika 10 megapixellel és f1,9-es rekeszértékkel bír.

©

A Galaxy S10 (vagy ha úgy tetszik, a "normál" S10), valamint a Galaxy S10+ készülékek hátlapjára ugyanez a rendszer került, amik mellé egy 12 megapixeles, f2,4-es rekeszértékkel bíró teleobjektív társult. A Galaxy S10 és az S10+ előlapján szintén ugyanolyan kamerákat találunk, mint az S10E-nél, utóbbihoz viszont egy 8 megapixeles, f/2,2-es rekeszértékű szenzort is érkezett.

A Galaxy S10 5G-nél ehhez képest variáltak picit a fejlesztők. A hátoldalra a fent említett három optika mellé egy negyedik is társult egy hQVGA 3D-s mélység érzékelő optika személyében, míg az előlapra a Dual Pixel technológiával felszerelt, 10 megapixeles és f1,9-es rekeszértékkel bíró kamera mellé szintén egy hQVGA-szenzor került.

©

A méret számít

A másik tényező, amiről el lehet döteni, hogy melyik mobilt is tartjuk a kezünkben, az a méret. Az

 • S10E egy 5,8 colos, az
 • S10 egy 6,1 colos, az
 • S10+ egy 6,4 colos, míg az
 • S10 5G egy 6,7 colos

kijelzőt kapott, amelyek közül az S10E kivételével – amely egy Full HD+ AMOLED képernyővel bír – mindegyik QHD+ felbontású AMOLED. A számoknál azonban sokkal fontosabb, hogy kifejezetten jó döntésnek tűnik, hogy a trendektől eltérően kisebb méretű kijelzővel ellátott mobilokat is készítettek. Az S10E-t és az S10-et az első helyszíni próbánk alapján nagyon kényelmes volt kézbe venni.

Balról jobbra: Galaxy S10+, Galaxy S10, Galaxy S10E
©

1,5 TB lett, maradhat?

A mobilok lelkét (mindegyikét) a 8 maggal felszerelt, 8 nm-es gyártási technológiával készített processzorok jelentik, amelyből Magyarországon az Exynos-szal szerelt változatot lehet majd megvásárolni. A bemutatón benchmark-értékeket egyelőre nem árultak el a fejlesztők, így nem tudni, hivatalosan hogyan teljesít a készülék a nagy rivális Huawei-hez vagy iPhone-okhoz képest.

A processzor mellé szerencsére jó sok memóriát is pakolt a Samsung. Az

 • S10E-ből készült 6 és 8 GB RAM-mal, az
 • S10-ből 8 GB RAM-mal, az
 • S10+-ból 8 és 12 GB RAM-mal, az
 • S10 5G-ből pedig 8 GB RAM-mal

szerelt változat is. Mindezek mellé különböző méretű tárhelyek társulnak. Az S10E-ből készült 128 és 256 GB-os verzió, az S10-nél 128 és 512 GB-os, az S10+-nál pedig a 128 és 512 GB-os változat mellett 1 TB-osat is találunk. Mivel mindegyik készüléket további (maximum) 512 GB-os microSD-kártyával lehet kiegészíteni, így a csúcskészüléket jelentő 12 GB RAM-mal szerelt S10+-ban már 1,5 TB tárhely áll majd rendelkezésre. Ehhez képest az 5G-képes S10-ben "csak" 256 GB tárhelyet találunk, amit ráadásul bővíteni sem lehet.

Tölteni is engedd

Az akkumulátorok mérete a készülékekkel együtt nő, így az

 • S10E-ben egy 3100 mAh-s, az
 • S10-ben egy 3400 mAh-s, az
 • S10+-ban egy 4100 mAh-s, az
 • S10 5G-ben pedig egy 4500 mAh-s

pakkot találunk. A mobilok gyors vezeték nélküli töltéséről a Fast Wireless Charging 2.0-ás szabvány gondoskodik, a készülékek pedig arra is képesek, hogy szintén vezeték nélkül töltsenek fel más készülékeket. Az S10 5G-be a Super Fast Charging szabványt is beépítették, ami vezetéken keresztül 25W-os töltést tesz lehetővé.

Jó hír a rajongók számára, hogy a mobilkonál az arcfelismerés mellé végre merékezett a konkurenciánál már tavaly bemutatott, kijelző alá épített ultrahangos ujjlenyomat-olvasó, amit az S10, az S10+ és az S10 5G kapott meg, az S10E-nél pedig oldalt kell keresni a modult.

De mennyibe kerül?

A készülékekre az előrendelést február 20-tól lehet leadni, a boltok polcaira pedig március 8-án kerül majd a készülék. A magyar árak tekintetében egyelőre annyit tudni, hogy a

 • Galaxy S10 309 990 forintba, a
 • Galaxy S10+ 344 990 forintba, a
 • Galaxy S10E pedig 257 990 forintba

kerül majd. Az S10E esetében választhatunk prizmafehér, prizmafekete, prizmazöld és kanárisárga, az S10-nél prizmafehér, prizmafekete és prizmazöld, míg az S10+-t az eddigi színek mellett már kerámiafeketében is elérhetjük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást

Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást

Átalakítja a világunkat a koronavírus, de ez nem baj

Átalakítja a világunkat a koronavírus, de ez nem baj

Szinte minden állami reklámköltés NER-cégekhez kerül

Szinte minden állami reklámköltés NER-cégekhez kerül