szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Duo Security nevű kiberbiztonsági cég szerint a Chrome-hoz tartozó bővítmények 85 százalékánál nem találni adatvédelmi irányelveket.

Amikor az ember telepít egy alkalmazást a számítógépére/mobiljára, vagy regisztrál egy szolgáltatásba, el kell fogadnia az adott program/platform adatvédelmi irányelveit. Legyünk őszinték, ezt szinte soha senki nem olvassa el, csupán bepipálja a megfelelő rubrikát, és már nyomja is a Tovább gombot. Már ha van egyáltalán mihez hozzárendelni a gombot.

A Duo Security kiberbiztonsági cég legfrissebb jelentése szerint több mint 120 ezer olyan Chrome bővítményt/alkalmazást találtak, ami rendkívül sérülékeny lehet – 85 százalékuk pedig semmilyen adatvédelmi irányelvvel nem rendelkezik. Mindez azt jelenti, hogy a fejlesztők gyakorlatilag úgy rendelkezhetnek az általunk megadott adatokkal, ahogy csak akarnak.

A cég által átnézett elemek mindegyike a Chrome Web Store-ban található, az eredmény pedig rendkívül ijesztő. Kiderült: 35 százalékuk a felhasználó által meglátogatott összes weboldal adatait kiolvassa, 32 százalékuk használ valamilyen harmadik féltől származó, sebezhető eszközt, 77 százalékuknak pedig semmilyen ügyfélszolgálati oldala nincs.

©

A Duo Security megjegyzi, hogy az eredmények láttán a felhasználóknak különösen oda kellene figyelniük, hogy mit telepítenek a gépükre, mert bár a bővítmények többsége ártalmatlan (vagyis nem akar adatokat lopni), egy harmadik fél által elkövetett kibertámadás során ellophatják tőlük az adatainkat. Ez pedig nem lenne különösebben példátlan dolog, tavaly októberben ugyanis magukat a fejlesztőket támadták meg a hackerek.

A Google korábban már bekeményített azzal, hogy a Chrome-hoz csak a saját áruházból származó bővítményeket és programokat lehet telepíteni, valamint a biztonsági és az adatvédelmi irányelveit is kiterjesztette. A jelek szerint azonban mindez (még) nem elég. De persze a felhasználók is kivehetik a részüket az adataik védelméből: időnként nézzük át a bővítményeket, és ami nem kell, azt töröljük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!