szerző:
hvg.hu

Megszokhattuk, hogy amikor különleges logóra vált a Google, akkor jellemzően régi események adják az apropót. A pénteki grafikán azonban Steve Irwin látható, aki ha élne, akkor is csak az 57. születésnapját ünnepelné. A sokak által a kissé ellentmondásos "Krokodilvadász" néven ismert természettudós azonban fiatalon meghalt.

Ötvenhét éve ezen a napon, 1962. február 22-én látta meg a napvilágot Stephen Robert Irwin. Az Ausztráliában, Melbourne külvárosában született fiú hamar kapcsolatba került az állatokkal. Szülei, Lyn és Bob Irwin élőlények iránt érzett rajongása nem csak abban merült ki, hogy létrehozták a Queensland Reptile and Fauna Park nevű – ma Australia Zooként emlegetett – állatkertet, hanem abban is, hogy a kis Steve hatodik születésnapjára már egy kígyót kapott ajándékba. A 3 méteres pitont Frednek nevezte el.

Három évvel később Irwin már testközelből kezdett foglalkozni krokodilokkal, besegített Queensland hivatalos krokodilvédő programja munkatársainak, hogy begyűjthessék és biztonságos helyre telepíthessék a veszélyeztetett hüllőket.

©
©

Irwin figyelmét a szülei által létrehozott, általa is segített állatkertben keltette fel egy látogató, egy bizonyos Terri Raines, 1991-ben. A két természettudós a rákövetkező évben összeházasodott. A nászút alatt is a krokodilok mentésében segédkeztek – történetesen az ekkor, erről forgatott videós anyagból készült el később a Krokodilvadász (The Crocodile Hunter) című természetfilmsorozat első epizódja.

©
©

Az 1997-ben adásba került dokuszéria egycsapásra híressé tette a két természettudóst. A világszerte sugárzott sorozatnak köszönhetően világszerte ismertté vált Irwinra ráragadt a Krokodilvadász becenév. A műsorban a tudós házaspár két gyereke Bindi Sue és Robert Clarence is gyakran feltűntek. Ők és Terri Irwin tavaly ősszel együtt mutatkoztak be az Animal Planet új sorozatában: a Crikey! It's the Irwins című műsorban a családapa – halála óta is folytatott – vadállatvédő munkásságának kívánnak emléket állítani. Ők hárman szerepelnek a Google kereső főoldalán ma látható animált grafika utolsó képkockáján is.

©

Steve Irwin több mint egy évtizede, 2006. szeptember 4-én halt meg. Egy víz alatt játszódó, Ocean's Deadliest (Az óceán leghalálosabb teremtményei) című természetfilm forgatása közben támadta meg egy tüskés rája. Az állat mérge nem feltétlenül vezet halálhoz, azonban a természettudóst éppen a mellkasán találta el a rája: nagyjából 30 centis, nagyon éles farokcsápjával szíven szúrta.

Steve Irwin és családja
©

Steve Irwin munkásságát még életében elismerte az ausztrál kormány és több természetvédő szervezet. Halála után, 2018-ban csillagot kapott a Hollywoodban, a hírességek sétányán.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Orbán: Minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni

Orbán: Minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni

Orbánéknak nem elég az Oscar egy állami díjhoz

Orbánéknak nem elég az Oscar egy állami díjhoz

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Verebes István írja Koós János búcsúztatási beszédét

Verebes István írja Koós János búcsúztatási beszédét