szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Boeing a napokban rántotta le a leplet az Airpower Teaming System nevű vadászgépéről, amit már a robot irányít, és ami képes kötelékben is repülni a vadászpilóták gépeivel.

A jövő évben repülhet először az az évtiezdeken át fejlesztett vadászrepülőgép, amelynek már nincs szüksége emberi irányításra és pilótára, ugyanis teljesen önjáró lesz – számolt be róla a Reuters. A Boeing szerdán rántotta le a leplet az Airpower Teaming System nevű gépéről, amelyet Ausztráliában fejlesztettek és építettek meg.

A cég azt nem árulta el, hogy mennyibe kerül majd egy ilyen repülőgép legyártása, annyit viszont elmondtak, hogy a jelenlegi vadászgépeknek csupán a töredékét kell majd fizetni érte. A légi járművet úgy tervezték meg, hogy az a pilóták által irányított gépekkel együtt repüljön a bevetésekre. Az eszköz figyelmeztető jelzéseket tud leadni, de felhasználható hírszerzési, felderítési és megfigyelési célokra is.

©

A Boeing szerint ezzel sokkal hatékonyabb lehet a légi hadviselés, a gép ugyanis jóval tovább képes a levegőben maradni a "hagyományos" vadászgépeknél: a 11,6 méter hosszú repülő egy felszállással 3704 km-es hatótávolsággal bír. Eközben nagyobb G-terhelést tud elviselni és több információt is tud feldolgozni. Arról nem is beszélve, hogy a pilóta nélküli gépnek köszönhetően kevesebb pilóta kerülhet életveszélybe a harcok során.

A tervek szerint az önjáró vadászgépet a világ minden táján értékesítené a Boeing.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”