szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak Oroszország lát potiencált abban, hogy álhírekkel befolyásolja a facebookozókat. Ezúttal Romániában és a briteknél kapcsoltak le ilyen oldalakat.

Tekintélyes álhírhálózatokat fedezett fel, majd kapcsolt le a Facebook két helyen is: a súlyos valótlanságokat terjesztő oldalakat Romániából és az Egyesült Királyságból működtették, és bár a kettő között elviekben semmilyen kapcsolatot nem fedeztek fel, mégis találtak közös pontot: mindkét hálózat tucatnyi profilon keresztül terjesztette a hazugságokat.

Képernyőkép az egyik álhírről
©

A briteknél működött hálózat esetében több mint 130 fiókot, oldalt és csoportot töröltek. A hálózat elsősorban a brit facebookozókat próbálta hergelni jellemzően rasszista és homofób tartalmakkal, üzemeltetőik pedig hirdetéseket is vásároltak, hogy a posztok minél szélesebb körhöz jussanak el. A Facebook nyomozása szerint az első ilyen bejegyzés 2013 decemberében bukkant fel, 2018 októberére pedig megsokasodtak.

A hozzánk közel eső Romániában szintén ilyen hálózatot fedeztek fel, ami a Facebook szerint az ottani Szociáldemokrata Pártot (PSD) igyekezett jobb színben feltüntetni, illetve támogatni a hálózat által terjesztett "hírek" révén. Ez esetben 31 oldalt és csoportot töröltek, de a Facebook szerint az akcióban résztvevők az Instagramon is aktívak voltak. A nyomozás azt is feltárta, hogy a pénzzel megtámogatott, így hirdetésként terjedő bejegyzéseket dollárban, euróban, illetve román lejben fizették ki az üzemeltetők.

Azt nem tudni, hogy a most lekapcsolt hálózatokat mikor jelentették először a Facebooknak, de a közösségi oldal amúgy sem kapkod, ha ilyen kérésről van szó: moldáv fejlesztők három(!) éven át könyörögtek a Facebooknak, hogy foglalkozzon az országban terjedő álhírek és hamis információk terjedésével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében