Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bebizonyosodott, ami korábban már sejthető volt: nem konzolt épített a Google, hanem a játékok élvezetes futtatásához szükséges hátteret, amit megfelelő internet birtokában elviekben bárki igénybe vehet. Itt a Stadia, ami a Google szerint a PlayStationt és az Xboxot is nyugovóra küldi. Nem tengerentúli csoda lesz, Európába is jön.

Nem újabb hardverek kiadásában, hanem erős háttérszolgáltatás építésében látja a jövőt a Google, ha videojátékokról van szó, hogy mindenki azonos körülmények között játszhasson – nagyjából így összegezhető a keresőóriás a San Franciscó-i Game Developers Conference-n (GDC) tett keddi bejelentése.

Az ígéretes felvezetés után a vállalat hosszú ideje készülő videojátékos platformja is bemutatkozott, amit Stadia néven kell majd keresniük a felhasználóknak, ám nem a boltok polcain: a Stadia ugyanis nem egy kézzel fogható termék, hanem a magasabb hardverigényű videojátékok futtatására is alkalmas platform.

A szolgáltatáshoz szükséges erőt a Google hardverparkja biztosítja, ami egyúttal leveszi a felhasználókra évtizedek óta nehezedő terhet: nem kell új és erősebb komponenst vásárolni a számítógéphez, hogy az újonnan megjelenő játékokkal is játszhasson a felhasználó. A Stadia mindezt ugyanis helyettesíti.

A Google elmondása szerint a platform mögötti grafikai erőt az AMD-vel együtt fejlesztették ki, így született meg a Stadia különleges GPU-ja, amely a cég szerint igen izmos, 10,7 teraflopos sebességre képes. A Google szerint mindez olyan erős, ami a jelenlegi legjobb PlayStation és az Xbox One grafikai teljesítményét összeadva is jobb eredményt produkál a felhasználói oldalon.

Mennyi az annyi?

A Google keddi bejelentése szerint a vállalat infrastruktúráján működő platform 1080p-s felbontás mellett és 60 fps-sel streameli a felhasználók eszközén megjelenő tartalmakat, gyártótól, kiadótól, és a többitől teljesen függetlenül. A minőség ráadásul csak kezdetben lesz ilyen, a Google tervei szerint idővel akár 8K-ban is elérhetővé válik a játék.

A Stadia igazi erejét az eszközfüggetlen játék jelenti a Google szerint, ugyanis a "sugárzott" tartalmak nem csak számítógépeken jelenhetnek meg, laptopon, sőt, mobilon is játszhatunk, ha elég erős netünk van hozzá, hiszen minden mást a Stadia működéséért felelős háttér biztosít. Ha úgy tetszik: mi csak a tartalmat kapjuk, a többit már a Google intézi. Mi több: ha épp valamilyen youtuber által játszott programot látunk a videomegosztón, gombnyomásra mi is bekapcsolódhatunk. Feltéve, ha a műsorvezető engedélyezi ezt.

Kontroller is van

A Google egy különleges vezérlőt is készített a Stadiához. Ez kicsit olyan, mintha a PlayStation és az Xbox saját kontrollerét gyúrták volna össze. Érdekessége, hogy a már említett, az azonnali játékra alkalmas gomb mellett a Google saját virtuális asszisztensének aktivilásához szükséges billentyűt is kapott. A cég szerint ezzel játék közbeni segítséget kérhetünk.

©

Mikor, hol, mennyiért?

A Stadia meglepetésre nem csak a tengerentúlon igénybe vehető jóság lesz, a Google világszintű letámadásra készül: az Egyesült Államok mellett Európa főbb részein még idén elindul. Azt, hogy mennyiért lesz igénybe vehető, és hogy pontosan milyen játékok kiszolgálására lesz alkalmas, egyelőre nem közölték. Ezt alighanem meghagyják a nyári E3 szakkiállításra. Egy dolog viszont már most sejthető: a Stadia teljesen új irányt nyit az iparban, amire az Xboxnak és a PlayStationnek is reagálni kell valahogy. Különben baj lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit