szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb nap és ismét kiderültek egy adatszivárgási botrány részletei. Ezúttal egy olyan cég, pontosabban gyártó került célkeresztbe, akitől ezt igazán nem várnánk.

Főhet a feje a HMD-nek: a Reuters tájékoztatása, illetve médiabeszámolók szerint egyes európai Nokia 7 Plus készülékek adatokat küldtek Kínába. A finn hatóságok már vizsgálják is a norvég NRK közszolgálati műsorszolgáltató állításait.

A jelentés szerint az európai Nokia 7 Plus telefonok csatlakoztak a vnet.cn-hez (egy kínai, állami tulajdonban lévő távközlési vállalathoz), és elküldték a telefon földrajzi helyzetét, a készülék sorozatszámát és a SIM kártya számát, mindezt titkosítatlanul. A HMD azonnal reagált, és egy, a Reutersnek küldött e-mailben megerősítette, hogy nem jutottak el harmadik félhez olyan adatok, amelyek bárki azonosítható lett volna.

©

A Nokia 7 Plus forgalmazása tavaly indult el Európa sok országában és Kínában. Amíg az érthető, hogy egy kínai telefon kapcsolatba lép a helyi szolgáltatóval, addig enyhén szólva is furcsa, hogy miért teszi ezt egy európai modell. A HMD állítólag még februárban azonosította a felelőst, egy szoftverhibát, amelyet azóta már javított is, és állítja, az érintett eszközökre már telepítették is a javítást.

Ezzel együtt, ha úgy találják, hogy a történtek megsértették a GDPR irányelveket, akkor a HMD jelentős bírságra számíthat az Európai Uniótól. A Nokia, aki licencelési díjat kap a HMD-től, de nincs befektetése a cégbe, nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Azért számára sem lehet mindegy, hogy ilyen esettel hozzák kapcsolatba a nevét viselő márkát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!